MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Česnakas

Valgomasis česnakas (Allium sativum lot.) kilęs iš Pietų, Centrinės Azijos, nuo seno plačiai pasaulyje vartojamas kulinarijoje ir medicinoje. Aitrų česnako skonį ir kvapą nulemia jame esantys sieros junginiai. Svarbiausias iš jų - alicinas, išsiskiriantis smulkinant česnaką. Alicinas česnakui suteikia antibiotinių ir priešgrybelinių savybių. Kitas česnakuose esantis sieros junginys - ajoenas, susidarantis iš alicino, pasižymi kraujo krešėjimą mažinančiomis savybėmis. Česnakuose yra fermentų, saponinų, flavonoidų, B grupės vitaminų, vitamino C, mikroelementų: magnio, seleno, cinko, vario, geležies ir germanio. Česnakai gerina apetitą, skatina virškinimo fermentų, tulžies rūgščių išsiskyrimą. Yra labai daug pasisakymų, kad česnakas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, plečia kraujagysles ir tuo būdu mažina aterosklerozės riziką. Tačiau mokslinių tyrimų apžvalgoje pateiktose išvadose teigiama, kad nėra kliniškai patikimų rezultatų, patvirtinančių česnako poveikį lipidų ir cholesterolio reguliacijai. Tačiau negalima paneigti antioksidacinių česnako savybių, kurios reikšmingos kraujagyslių apsaugai. Kraują skystinantis poveikis taip pat yra naudingas sergant ateroskleroze, kai yra padidėjusi krešulių susidarymo rizika. Tradiciškai česnakas yra vartojamas peršalus arba organizmo atsparumui didinti norint apsisaugoti nuo virusinių ir grybelinių infekcijų, kartais ir kirminams (spalinėms) varyti.

Vartojimas

Yra įvairių česnako maisto papildų: česnako miltelių, standartizuotų ekstraktų, aliejinių ekstraktų tablečių ar kapsulių forma. Galima vartoti ir šviežio česnako - apie 4 gramus per parą, tačiau jis pasižymi stipriu kvapu,. Todėl ekstraktų tabletės ar kapsulės yra patogesnis būdas, nes paprastai neturi kvapo. Gamintojai rekomenduoja įvairias česnako vartojimo dozes, pagal tai koks česnako stiprumas yra kapsulėje ar tabletėje. Kai kurių maisto papildų sudėtyje yra nurodytas ne tik bendras česnako miltelių kiekis, bet ir kiek jame yra aktyvios medžiagos - alicino. Maisto papildai su česnaku, ilgiau juos vartojant, gali sukelti virškinimo trakto sudirginimą, kepenų pažeidimą. Jei vartojami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai, česnako geriau tuo metu nevartoti. Taip pat dėl kraujavimo pavojaus, patariama česnako nevartoti prieš planuojamas operacijas. Jei vartojami cukraus kiekį reguliuojantys vaistai, dėl maisto papildų su česnaku vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju.