MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Ženšenis

Ženšenis (Panax lot.) - daugiametis augalas, turintis stambias šaknis, kurios nuo seno naudojamos medicinoje. Ženšenis labiausiai paplitęs šiaurės Kinijoje, Korėjoje, Rytų Sibire, Šiaurės Amerikoje. Yra išskiriamos šios ženšenio rūšys: Panax Ginseng C.A. Meyer augantis šiaurės Azijoje, Panax Japonicum augantis Japonijoje, Panax quinquefolius ir Panax trifolius, augantys šiaurės Amerikoje. Medicininiu požiūriu veiksmingiausiu yra laikomas kininis ženšenis Panax Ginseng C.A. Meyer. Ženšenio gydomosios savybės žinomos tūkstančius metų. Jis vartojamas kaip tonizuojantis, protinę veiklą gerinantis, imunitetą stiprinantis, ilginantis gyvenimą vaistingasis augalas. Ženšenio šaknyje yra daugybė biologiškai aktyvių medžiagų: amino rūgščių, baltymų, riebalų rūgščių, cukrų, krakmolo, mineralų, vitamino C, folio rūgšties ir niacino, flavonoidų, alkaloidų, fitoestrogenų, fenolio junginių, eterinių aliejų, terpenų, triterpenų. Labiausiai ženšenio poveikį organizmui nulemia triterpenai. Specifiniai ženšenio triterpeniniai saponinai ginsenozidai ir panaksozidai veikia tonizuojančiai. Saponinų yra ištirta virš 20 rūšių. Skirtingose vietovėse augę ženšeniai skiriasi saponinų sudėtimi, taigi ir jų veikimas šiek tiek skiriasi. Labiausiai iš ženšenio saponinų yra ištirti ginsenozidai Rg-1 ir Rb-1. Ginsenozidas Rb-1 slopina centrinės nervų sistemos aktyvumą, pasižymi antidepresinėmis, prieštraukulinėmis savybėmis, slopina uždegimines reakcijas, skatina skrandžio opų gijimą. Ginsenozidas Rg-1 aktyvina nervų sistemos veiklą, stimuliuoja organizmą prisitaikyti prie pakitusių vidaus ir išorės sąlygų. Saponinų poveikis priklauso nuo dozės - vartojant mažomis dozėmis ženšenis didina smegenų dirglumą, mažina impulsų slopinimą, o vartojant didesnėmis dozėmis atvirkščiai - didina. Ženšenis didina dopamino ir noradrenalino kiekį smegenyse, pasižymi adaptogeninėmis savybėmis - padeda smegenims ir visam organizmui prisitaikyti stresinėse situacijose, gerina deguonies panaudojimą smegenyse, didina darbingumą. Ženšenio sudėtyje esantys polisacharidai glikanai veikia imunomoduliuojančiai: aktyvina imuninės sistemos ląsteles leukocitus, fagocitus ir makrofagus kovoti su bakterijomis, virusais, grybeliais. Ženšenis mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, mažina trombozę. Kaip antioksidantas - saugo organizmą nuo vėžinių pakitimų, lėtina senėjimą. Ženšenis veikia endokrininę sistemą: aktyvina jodo panaudojimą skydliaukėje, skatina tulžies rūgščių sekreciją, insulino gamybą, aktyvina antinkščių veiklą, gerina kraujotaką, tonizuoja skrandžio veiklą. Labiausiai ženšenis yra vartojamas kaip tonizuojanti, padedanti sveikti, stiprinanti organizmą medžiaga.

Vartojimas

Maisto papildų su ženšeniu būna tablečių, kapsulių ar tinktūros forma. Taip pat jo būna sudėtyje kai kurių multivitaminų preparatų, skirtų organizmui stiprinti ir tonizuoti. Dažniausiai yra naudojamas standartizuotas ženšenio ekstraktas, todėl yra nurodomas ir jame esančių aktyviųjų medžiagų - ginsenozidų kiekis (kurių būna apie 4-5%). Tokio standartizuoto ekstrakto rekomenduojama gerti nuo 100 iki 200 mg per parą. Sveikstant po sunkių ligų, esant stipriam stresui, galima gerti iki 600 mg per parą, šią dozę padalinus į du tris kartus. Jei vartojami ženšenio šaknų milteliai, tuomet patariama gerti nuo 500 iki 2000 mg per parą. Nepriklausomai nuo ligų, bendram organizmo stiprinimui, geriausia ženšenio vartoti rudens - žiemos periodais. Be pertraukos galima gerti iki trijų mėnesių. Ilgą laiką vartojant ženšenio gali pasireikšti poveikis panašus į estrogenų - krūtų tempimas ir skausmingumas ar atsiradusios mėnesinės menopauzės metu. Perdozavus ženšenio gali sutrikti miegas, padidėti nervingumas, skaudėti galvą. Sergantieji diabetu, kad išvengtų hipoglikemijos, turėtų ženšenio gerti valgio metu. Nepatariama ženšenio vartoti kartu su nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo bei antikoaguliantais. Jei planuojama operacija, ženšenio papildų reikėtų nevartoti savaitę iki chirurginės intervencijos. Nepatariama vartoti ženšenio turint aukštą kraują spaudimą, geriant daug kavos.