MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Šaltalankis
(Dygliuotasis šaltalankis, šaltalankio aliejus, omega-7) 

Dygliuotasis šaltalankis (Hippophae Rhamnoides lot.) - daugiametis dygus medelis ar krūmas. Yra moteriški ir vyriški augalai. Vaistinei žaliavai naudojami šaltalankio vaisiai - geltoni ar oranžiniai, sultingi, rūgštūs kaulavaisiai - netikros uogos. Jie subręsta rudenį ir gali išsilaikyti ant šakų visą žiemą. Iš šviežių uogų spaudžiamos sultys, o išspaudos naudojamos šaltalankio aliejaus gamybai. Vaisiuose yra aliejaus, cukrų, organinių rūgščių: obuolių, citrinos ir vyno rūgštys, flavonoidų, daug vitamino C, B grupės vitaminų: tiamino (B1), riboflavino (B2), piridoksino B6), vitaminų E, K, folio rūgšties, karotinoidų, mikroelementų: kobalto, nikelio, mangano, geležies ir fosforo; cholino, stearinų, fosfolipidų, pektinų, rauginių medžiagų, saponinų. Šaltalankių uogos vartojamos avitaminozių profilaktikai, organizmui stiprinti po cheminės, radiacinės terapijos, po gydymosi antibiotikais, sveikstant po sunkių ligų. Šaltalankio uogos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina virškinimą. Šaltalankio aliejus greitina odos ir gleivinių žaizdų gijimą, pasižymi priešuždegiminiu, antioksidaciniu poveikiu. Jis vartojamas nudegimams, praguloms, spinduliniams odos pažeidimams gydyti. Taip pat gali būti naudojamas inhaliacijoms, sergant viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Nustatyta, kad šaltalankio aliejus mažina trombų susidarymą, plečia kraujagysles, gerina kraujo apytaką, todėl naudingas aterosklerozės prevencijai. Dėl naudingo poveikio odai, šaltalankis plačiai naudojamas kosmetikoje. Šaltalankio aliejuje yra didelė koncentracija organizmui naudingų riebalų rūgščių: palmitoleino (omega-7), oleino (omega-9), linoleino, palmitino, stearino. Gleivinių atsinaujinimui ir odos struktūros palaikymui ypač naudingos omega-7 ir omega-9 riebalų rūgštys. Taip pat šaltalankiuose yra odos apsaugai reikalingų karotinų. Karotinų kiekis uogų aliejuje siekia 1089 mg/100g. Karotinas organizme virsta į vitaminą A pagal organizmo poreikius, todėl nėra pavojaus jo perdozuoti. Šaltalankių uogose ir jų aliejuje svarbią vietą užima stearinai, ypač beta stearinas, kuris yra cholesterolio antagonistas. Uogų flavonoidai gerina kapiliarinę kraujotaką.

Vartojimas

Sveika valgyti tiek šaltalankio uogas, tiek gerti jų aliejų. Taip pat šaltalankio aliejų tinka naudoti išoriškai odos žaizdoms gydyti. Šaltalankio aliejus tinka ir sergant opalige. Tačiau ne visais atvejais, nes gali labiau pasireikšti skrandžio sulčių išsiskyrimą skatinantis poveikis. Todėl esant opaligei, kad greičiau gytų gleivinės pažeidimai, šaltalankio aliejų galima vartoti pasitarus su gydytoju, derinyje su antacidiniais vaistais. Tinka šaltalankio aliejus ir kraujuojant dantenoms. Paprastai šaltalankio aliejaus patariama gerti prieš valgį po 2 arbatinius šaukštelius. Atkreipkite dėmesį į vartojamo šaltalankių aliejaus sudėtį ir nurodytas vartojimo rekomendacijas. Nes skirtingų gamintojų aliejai gali skirtis kiekybine sudėtimi. Gali būtu šaltalankių aliejaus ir saulėgrąžų aliejaus mišinys. Maisto papildų su šaltalankių aliejumi būna kapsulėmis. Dažnai šaltalankio aliejus juose būna derinyje su kitomis odai ir gleivinėms naudingomis medžiagomis, pavyzdžiui nakvišos aliejumi, vitaminais.