MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Žalioji arbata

Žalioji arbata yra gaminama iš jaunų Camellia sinensis arbatkrūmio lapų, kurie nėra fermentuojami, o džiovinami tuoj pat juos surinkus. Taip arbatlapiuose išlieka daug veikliųjų medžiagų, kuriomis turtingas šis augalas. Ypač daug tokioje nefermentuotų lapų arbatoje yra bioflavonoidų polifenolių. Mažo molekulinio svorio polifenoliai - katechinai yra dešimtis kartų stipresni antioksidantai nei žinomi antioksidantai vitaminai C ar E. Katechinai saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų sukeltų ląstelių pakitimų, senėjimo, vėžinių pakitimų. Dėl specifinių antioksidacinių savybių, žaliosios arbatos polifenoliai saugo mažo tankio lipoproteinus nuo oksidacijos, tuo būdu apsaugo kraujagysles nuo aterosklerotinių plokštelių susidarymo ir kraujagyslių kalkėjimo. Polifenoliai slopina arachidono rūgšties metabolitų - uždegimo mediatorių prostaglandinų ir leukotrienų sintezę. Vietiškai naudojant, jie naikina bakterijas, virusus, todėl reguliariai geriant žaliąją arbatą sumažėja bakterijų aktyvumas burnoje. Ši savybė naudinga sergant dantenų uždegimu, parodontoze, kai vargina nemalonus burnos kvapas. Arbatos taninai stabdo apnašų ant dantų emalio susidarymą, o arbatoje esantis fluoras stiprina dantų emalį. Žaliojoje arbatoje yra net 17 rūšių amino rūgščių, B grupės vitaminų, vitamino C, mineralų: magnio, geležies, fosforo, fluoro, jodo ir natrio. Taip pat žaliojoje arbatoje yra alkaloidų kofeino, teobromino, teofilino. Jie suteikia arbatai stimuliuojantį, tonizuojantį veikimą. Tradiciškai žalioji arbata vartojama ne tik organizmo tonizavimui (nervų sistemą stimuliuojančio kofeino daugiau yra juodojoje arbatoje), bet ir kraujospūdžio ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, organizmo apsauginių mechanizmų nuo toksinų ir radiacijos stiprinimui, viduriavimo stabdymui, pilvo spazmų atpalaidavimui, energijos apykaitos greitinimui ir svorio reguliavimui. Epidemiologiniai stebėjimai nurodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas mažina onkologinių, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, lėtina senėjimo procesus.

Vartojimas

Žaliosios arbatos būna arbatžolių, skirtų arbatai ruošti ir maisto papildų sudėtyje. Juose naudojamas standartizuotas žaliosios arbatos ekstraktas, turintis koncentruotą kiekį veikliųjų medžiagų - polifenolių. Vidutiniškai žaliosios arbatos puodelyje (pagamintame iš 5 gramų sausų lapelių) yra nuo 50 iki 150 mg polifenolių. Tokios arbatos patariama gerti iki 4 puodelių per parą. Jei vartojami standartizuoto žaliosios arbatos ekstrakto maisto papildai, tokio ekstrakto patariama išgerti nuo 300 iki 500 mg per dieną. Dėl tonizuojančio žaliosios arbatos poveikio, vakare geriau jos nevartoti.