MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Varis

Varis - vienas iš svarbiausių organizmo mikroelementų, būtinas normaliam organizmo augimui ir funkcionavimui. Jis labai reikšmingas geležies pasisavinimui, hemoglobino sintezei, cukraus apykaitai, kaulų augimui, nervų funkcijoms, nervų dangalo - mielino susidarymui. Kartu su vitaminu C, varis dalyvauja kraujo gamyboje ir sintezėje jungiamojo audinio komponento - kolageno, kuris palaiko odos, kremzlių ir raiščių elastingumą. Varis įeina į sudėtį natūralaus pigmento - melanino, kuris suteikia tamsesnį atspalvį odai, akims, plaukams. Jis yra daugelio fermentų kofaktorius. Varis laikomas stipriu antioksidantu. Veikdamas kartu su fermentu antioksidantu - superoksido dismutaze, varis apsaugo ląstelių membranas nuo pažeidimo laisvaisiais radikalais. Taip pat jis reikalingas adenozino trifosfato (ATF) sintezei, kurio dėka organizme gaminama energija. Vario yra daugelyje maisto produktų: mėsoje, žuvyje, pupelėse, riešutuose, grikių ir avižų kruopose, burokėliuose, bulvėse, o ypač daug austrėse. Vario trūkumas pasitaiko retai. Jis gali pasireikšti mažakraujyste, žema kūno temperatūra, osteoporoze, venų išsiplėtimu, neritminga širdies veikla, sumažėjusiu atsparumu infekcijoms, skydliaukės veiklos sutrikimu, sumažėjusia odos pigmentacija. Vario trūkumą gali sukelti ilgą laiką vartojamos didelės cinko dozės. Cinkas su variu konkuruoja pasisavinimo procese ir vartojant daugiau vieno iš jų, gali sumažėti kito pasisavinimas. Vario perdozavimas pasireiškia pykinimu, vėmimu, pilvo skausmu. Tai yra kaip ir apsauginė organizmo reakcija, rodanti, kad vario vartojama per daug. Maisto papildų su variu naudinga vartoti esant jo trūkumui organizme, sergant mažakraujyste, odos baltme (Vitiligo), osteoporoze, cukriniu diabetu.

Vartojimas

Rekomenduojama vario paros dozė suaugusiems yra nuo 1 iki 2 mg per parą. Vaikams - nuo 200 iki 800 mikrogramų. Vario būna kai kurių multivitaminų - mikroelementų preparatų sudėtyje bei multivitaminų preparatuose, skirtuose vartoti sergantiems cukriniu diabetu. Taip pat vario gali būti maisto papilduose vieno arba derinyje su kraujo gamybai reikalingomis medžiagomis - geležimi, vitaminu C. Maisto papilduose vario būna vario oksido, vario gliukonato, vario sulfato arba vario amino chelatų forma. Vario nerekomenduojama vartoti sergant Vilsono liga, kuriai būdinga sutrikęs vario išsiskyrimas su tulžimi ir per didelis kaupimasis kepenyse, akyse, nervų sistemoje.