MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Valinas

Valinas - esminė amino rūgštis, kurios organizme nesigamina, todėl būtina gauti su maistu. Savo struktūra ir funkcijomis valinas yra panašus į kitas dvi esmines amino rūgštis - leuciną ir izoleuciną. Valinas įeina į fibrino ir kitų baltymų sudėtį. Jis kaip ir leucinas ir izoleucinas dalyvauja nervų sistemos veikloje, palaiko emocinį stabilumą ir protinę veiklą. Valinas yra raumenų energijos šaltinis, ypač panaudojamas streso, didelio krūvio metu. Kartu su leucinu jis skatina anabolines reakcijas raumenyse - dalyvauja baltymų sintezėje ir palaiko raumenų masę. Kepenyse valinas dalyvauja gliukozės sintezėje, ypač kai jos reikia vykstant anaerobinėms (esant deguonies trūkumui) reakcijoms. Valino yra varškės sūryje, žuvyje, grybuose, žemės riešutuose, mėsoje, daržovėse. Šios amino rūgšties trūksta, kai nevalgoma baltyminio maisto. Tuomet sutrinka raumenų funkcija, pablogėja nervų sistemos veikla, vargina nemiga, tampa jautri, alergiška oda. Valino perdozavimo simptomai yra panašūs į trūkumo: odos jautrumas, emocinis nestabilumas, galvos skausmai.

Vartojimas

Normaliai maitinantis, sveikiems papildomai vartoti valino poreikio nėra. Maisto papildų sudėtyje valino dažniausiai būna kartu su kitomis esminėmis amino rūgštimis - leucinu ir izoleucinu. Šios trys amino rūgštys dar yra vadinamos „šakotųjų grandinių“ (BCAA angl.). Šių amino rūgščių būna sportininkams skirtų maisto papildų sudėtyje. Asmenis, sirgusiems depresija dėl valino, leucino ir izoleucino vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju. Taip pat sergant kepenų ir inkstų ligomis dėl amino rūgščių vartojimo reikia pasitarti su gydytoju.