MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Treoninas

Treoninas yra viena iš dvidešimties labiausiai paplitusių amino rūgščių, reikalingų baltymų sintezei. Tai esminė amino rūgštis, kurios organizme nesigamina, todėl labai svarbu gauti su maistu. Treoninas dalyvauja sintezėje kitų amino rūgščių - glicino ir serino, kurios reikalingos formuoti kolageną, elastiną, dantų emalį, raumenis. Tuo būdu treoninas palaiko jungiamųjų audinių elastingumą, skatina žaizdų gijimą. Jis dalyvauja neuromediatorių sintezėje smegenyse. Treoninas pagal organizmo poreikius kepenyse verčiamas gliukoze ir taip padeda palaikyti reikiamą cukraus kiekį kraujyje. Treoninas kaip ir cisteinas, lizinas, alaninas bei aspartatas stimuliuoja užkrūčio liauką ir palaiko imuninę sistemos veiklą. Treoninas padeda organizmui kovoti su virusinėmis infekcijomis. Kartu su aspartatu ir metioninu, treoninas skatina kepenų lipotropines funkcijas - apsaugo kepenis nuo riebalų pertekliaus susikaupimo ir cirozinių pakitimų atsiradimo. Treonino gauname valgydami mėsą, žuvį, pieno produktus, kiaušinius. Labai mažai jo yra pupelėse, grūduose, riešutuose. Treonino trūkumas gali pasireikšti emociniu nestabilumu, virškinimo sutrikimais ir kepenų suriebėjimu.

Vartojimas

Sveikiems, normaliai besimaitinantiems poreikio papildomai vartoti tirozino nėra. Tirozino būna amino rūgščių kompleksų sudėtyje, maisto papilduose skirtuose sportininkams. Vidutiniškai jo rekomenduojama gerti nuo 100 iki 500 mg per parą. Sergant kepenų ir inkstų ligomis dėl amino rūgščių vartojimo reikia pasitarti su gydytoju.