MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Streptococcus thermophilus

Streptococcus salivarius porūšis thermophilus - gramteigiama anaerobinė bakterija, priskiriama laktobakterijoms. Streptococcus Thermophilus būna fermentuotuose pieno produktuose, naudojama jogurto gamyboje ir probiotinių preparatų sudėtyje. Tai viena iš dažniausiai naudojamų laktobakterijų. Str.Thermophilus dalyvauja baltymų ir angliavandenių metabolizme, palengvina laktozės netoleravimo simptomus. Žmonių, kuriems pieno produktai sukelia pilvo pūtimą ar viduriavimą, žarnyne trūksta fermento beta-galaktozidazės, skaidančios pieno laktozę. Str.Thermophilus gamina šį pieno laktozę skaidantį fermentą, todėl probiotikų preparatai su Str. Thermophilus padeda pieno produktų sukeltą problemą išspręsti. Probiotikų su Str.Thermophilus naudinga vartoti įvairiais žarnyno veiklos sutrikimo atvejais, viduriuojant, sergant rotavirusine infekcija, opiniu kolitu, Krono liga, dirglios žarnos sindromu, atopine egzema.

Vartojimas

Kadangi Str.Thermophilus būna probiotikų preparatuose derinyje su laktobakterijomis ir bifidobakterijomis, todėl jo vartojimo ypatybėms apibūdinti, tinka tos pačios rekomendacijos, kaip ir visų probiotikų preparatų. Probiotikų papildų būna milteliais, kapsulėmis, tabletėmis. Šiuolaikinių probiotikų preparatuose bakterijų skaičius yra nurodomas kolonijas formuojančiais vienetais (KFV). KFV - tai skaičius gyvybingų bakterijų, kurios sugeba įsitvirtinti žarnyne ir išauginti naujas bakterijų kolonijas. Vidutiniškai parai reikia 2 - 4 milijardų KFV. Probiotikų preparatų nepatariama gerti su karštais gėrimais, maistu. Jei vartojate antibiotikų, tuomet probiotikų reikėtų gerti bent dviejų valandų skirtumu. Vartojant probiotikų, reikia atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas. Paprastai nerekomenduojama jų laikyti aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje, o kai kuriuos probiotikų preparatus būtina laikyti šaldytuve. Dauguma probiotinių bakterijų yra neatsparios skrandžio ir tulžies rūgštims, todėl jos yra gaminamos mikrogranulėmis, apsaugančiomis nuo šių rūgščių poveikio, iki kol bakterijos pasieks žarnyną. Tokių bakterijų mikrogranulėmis būna miltelių ir tablečių forma. Jas galima tirpinti maiste. Gali būti bakterijos tik kapsulėse, ištirpstančiose žarnyne, tuomet tokių kapsulių geriau neardyti ir neberti į maistą ar gėrimus, nes neapsaugotos bakterijos skrandyje žus. Kaip konkrečiai vartoti vaikams ar suaugusiems probiotikų, reikia vadovautis gamintojo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.