MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Spanguolė

Spanguolė (Vaccinium oxycoccus lot.) - visžalis krūmokšnis, augantis aukštapelkėse ant kiminų ir kupstų. Lietuvoje auga paprastoji spanguolė. Stambiauogės spanguolės, sukaupiančios uogose daugiau vaistingųjų medžiagų, yra auginamos specialiai. Spanguolių lapus galima vartoti kaip arbatžoles, o vertingiausios yra uogos. Jose yra flavonoidų, organinių rūgščių, pektinų, vitamino C, niacino, jodo, geležies, mangano, vario, kobalto. Spanguolių uogos naudingos žarnynui, nes jose yra nesuvirškinamų polisacharidų - celiuliozės ir pektinų. Organinės rūgštys stimuliuoja virškinimo fermentų gamybą. Geležis stiprina kraują. Yra duomenų, kad spanguolės gerina vitamino B12 (ciankobalamino) pasisavinimą pacientams, vartojantiems rūgštingumą mažinančius vaistus (pvz. protonų siurblio inhibitorius - omeprazolį). Spanguolių polifenoliai proantocianidinai ir fruktozė stabdo bakterijų (E. Coli ir kai kurių kitų gramneigiamų bakterijų) prikibimą prie šlapimo takų gleivinės, todėl bakterijos yra pašalinamos su šlapimu. Spanguolės, kaip vitaminų, mikroelementų ir organinių junginių šaltinis, yra labai naudingos peršalus, karščiuojant, sergant gerklės ir dantenų uždegimais, gydantis antibiotikais, kai dažnai vargina šlapimo takų uždegimai.

 

Vartojimas

 

Maisto papildų su spanguolėmis būna įvairios sudėties: su spanguolių milteliais, ekstraktu, koncentratu, kurių stiprumas ir naudingųjų medžiaga koncentracija skiriasi. Todėl kiek vartoti, reikia vadovautis gamintojo nurodymais.