MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Sezamas
(Indinis sezamas, Sezamo sėklos, Sezamo sėklų aliejus)

Indinis sezamas (Sesamum indicum lot.) - tropinių kraštų vienmetis žolinis augalas, vertinamas dėl aliejingų sėklų. Sezamo sėklų aliejus naudojamas maisto gamyboje, jo sėklomis paskaninami įvairūs maisto produktai. Medicininiu požiūriu sezamo sėklos vertingos kaip kalcio, antioksidantų, amino rūgščių ir nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Sezamo sėklų aliejuje yra palmitino, oleino (omega-9), linoleinės (omega-6) rūgščių, fitosterolių, tokoferolių (vitamino E). Sėklose yra baltymų, turinčių daug amino rūgščių, tarp jų ir esminių: arginino, lizino, leucino, izoleucino, treonino, triptofano, tirozino, fenilalanino, valino, histidino, serino, prolino, serino, glicino ir glutamo; mineralų: kalcio, fosforo, magnio, kalio, cinko, vario ir mangano; B grupės vitaminų: tiamino (B1), riboflavino (B2), niacino (B3), piridoksino (B6), folio ir pantoteno rūgšties. Amino rūgštis argininas naudinga spermos kokybei - didina spermatozoidų aktyvumą ir skaičių. Gliutaminas dalyvauja susidarant natūraliam organizmo antioksidantui gliutationui. Sezamo sėklų aliejaus fitosterolių pagrindą sudaro beta-sitosterolis, kuris mažina cholesterolio pasisavinimą, gerina prostatos funkcijas. Taip pat sezamuose yra du aktyvūs junginiai - lignanai sezaminas ir episezaminas, kurie skatina ląstelių atsinaujinimą, padeda pašalinti toksinus. 

Vartojimas

Sezamo sėklų aliejaus rekomenduojama vartoti du arbatinius šaukštelius per dieną.