MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Serinas

Serinas - amino rūgštis priskiriama neesminėms, nes jos organizme susidaro iš amino rūgščių glicino ir treonino. Šiai sintezei reikalingi vitaminas B3 (niacinas), B6 (piridoksinas) ir folio rūgštis. Serinas yra svarbus nervų sistemos veiklai, raumenims, fermentų aktyvumui. Jis dalyvauja riebalų rūgščių apykaitoje, palaiko imuninės sistemos veiklą, skatina imunoglobulinų ir antikūnų gamybą, raumeninio audinio sintezę. Serinas svarbus fermentų funkcionavimui, jis sudaro serino proteazes, dalyvauja purinų ir pirimidinų apykaitoje, kreatino sintezeje, įeina į ląstelių membranų sudėtį. Iš serino formuojasi sfingolipidai - ląstelių membranų komponentai. Fosforilinimo reakcijų metu iš serino susidaro fosfoserinas dalyvaujantis nervų sistemos veikloje, perduodant nervinius impulsus, formuojantis atminčiai. Serinas dalyvauja cistino sintezėje iš homocisteino. Šios amino rūgšties yra sojoje, mėsoje, pieno produktuose. Kadangi serino pasigamina organizme iš kitų amino rūgščių, jo trūkumas būna retai. Labai retai vaikams pasitaiko metabolinis sutrikimas - L-serino trūkumas, kuriam būdinga įgimta mikrocefalija, labai atsiliekantis psichomotorinis vystymasis, epilepsijos priepuoliai, encefalopatija, spastinis paralyžius.

Vartojimas

Sveikiems ir normaliai besimaitinantiems poreikio papildomai vartoti serino nėra. Serino būna amino rūgščių kompleksų sudėtyje, maisto papilduose, skirtuose sportininkams. Jis taip pat naudojamas kosmetikos priemonėse, kaip odą minkštinanti medžiaga. Fosfatitidilserino būna papilduose, skirtuose gerinti nervų sistemos veiklą, atmintį. Sergant kepenų ir inkstų ligomis dėl amino rūgščių vartojimo reikia pasitarti su gydytoju.