MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Resveratrolis

Resveratrolis - 3,5,4‘-trihidroksistilbenas arba 3,4’,5-stilbenetriolis, natūrali medžiaga, priklausanti polifenolio junginiams. Jo randama vynuogėse (jų žievelėse, kauliukuose ir vyne), gervuogėse, mėlynėse, žemės riešutuose, kai kurių rūšių pušyse ir kituose augaluose. Raudonajame vyne resveratrolio koncentracija yra ženkliai didesnė nei baltajame. Resveratrolis yra riebaluose tirpus junginys, veikiantis kaip antioksidantas. Jis turi ir priešuždegiminių savybių, didina didelio tankio lipoproteinų (gerojo cholesterolio) kiekį, mažina mažojo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį, slopina kraujagyslių lygiųjų raumenų ląstelių proliferaciją, stabdo trombocitų agregaciją, tuo būdu gali būti naudingas širdžiai ir kraujagyslėms, saugo nuo aterosklerozės progresavimo. Yra tiriama kaip resveratrolis galėtų stabdyti vėžinių pakitimų atsiradimą, lėtinti senėjimo procesus, mažinti sąnarių uždegiminius pakitimus.

Vartojimas

Resveratrolio būna sudėtinių maisto papildų sudėtyje kartu su kitais antioksidantais, kraujagyslėms, sąnariams naudingomis medžiagomis. Vartojant sudėtinių maisto papildų, reikia vadovautis vartojimo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.