MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Pektinas

Pektinas yra natūralus rūgštinis polisacharidas, vandenyje tirpios skaidulos, esančios obuoliuose ir kituose vaisiuose, beveik visose uogose, taip pat sultingose daržovėse, pvz. morkose, ridikėliuose, burokėliuose. Ypač daug pektino yra serbentuose, obuoliuose, abrikosuose, slyvose, svarainiuose, apelsinuose. Daržovėse ir vaisiuose būna dviejų rūšių pektininių medžiagų: netirpių - protopektinų ir tirpių - pektinų. Neprinokę vaisiai yra kieti dėl juose esančio protopektino. Nokstant vaisiams protopektinas, veikiamas pektinozių virsta pektinu. Maisto pramonėje pektinai naudojami kaip tirštikliai gaminant žele, uogienes (pektino maisto priedo numeris yra 440). Maisto papildų su pektinu vartojama virškinimo funkcijoms ir cholesterolio reguliacijai. Pačių pektinų virškinimo fermentai nesuskaido, juos metabolizuoja žarnyno mikroflora. Taigi pektinai yra kaip prebiotikai - maistinė bakterijų medžiaga. Pektinai didindami žarnyno turinio klampumą ir apimtį mažina vidurių užkietėjimą, skatina tuštinimąsi, bet nesukelia viduriavimo. Pektinai žarnyne absorbuoja toksinus ir padeda juos pašalinti iš organizmo. 

Vartojimas

Pagal sveikos mitybos rekomendacijas, per parą suvalgant 500 gramų vaisių, organizmas gauna apie 5 gramus pektinų. Pektino gali būti maisto papildų sudėtyje derinyje su kitomis medžiagomis, naudingomis žarnynui, dalyvaujančiomis medžiagų apykaitoje.