MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Papaja 

Papaja - papajinio melionmedžio (Carica papaya lot.) vaisius. Pagal struktūrą, formą ir skonį papaja primena melioną, kvepiantį avietėmis. Papajiniai melionmedžiai auga tropiniuose kraštuose. Papajose yra daug fermento papaino ir kitų baltymų. Papainas skaido baltymus, todėl palengvina mėsos ir kitų baltymų turinčių, maisto produktų virškinimą. Svarbi papaino, kaip fermento savybė, kad jis išlieka veiksmingas įvairiame pH. Todėl išlieka aktyvus ir skrandyje, kur yra rūgšti terpė, ir žarnyne, kur terpė yra neutrali. Išoriškai vartojamas papainas padeda suskaidyti negyvus baltyminius audinius, neveikdamas sveikų. Tirpindamas negyvas odos ląsteles, papainas švelnina ir skaistina odą. Pats papainas turi labai daug amino rūgščių, iš jų nemažą kiekį alfa-hidroksi rūgšties, plačiai naudojamos kosmetikos gaminiuose. Papainui yra būdingos ir priešuždegiminės savybės. 

Vartojimas 

Papajų miltelių būna maisto papildų sudėtyje, naudingų vartoti virškinimui pagerinti, siekiant sulieknėti. Taip pat papaino būna sudėtyje dantų pastų, balinančių dantis.