MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Nepakeičiamos riebalų rūgštys

Nepakeičiamos riebalų rūgštys priklauso polinesočiųjų riebalų rūgščių grupei. Jos yra vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina. Todėl šių riebalų rūgščių būtina gauti su maistu. Jos organizme panaudojamos sintetinant įvairius biologinius junginius. Dvi pagrindinės nepakeičiamos riebalų rūgštys yra omega-3 ir omega-6. Omega-3 riebalų rūgštims priklauso alfa linoleno (ALR), eikozapentaeninė rūgštis (EPR) ir dokozaheksaeninė rūgštis (DHR). Daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių yra žuvies produktuose. Alfa linoleno rūgšties daug yra ir linų sėmenų aliejuje, mažiau sojų, rapsų aliejuose, graikiniuose riešutuose. Deja EPR ir DHR yra tik žuvies produktuose. Yra nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys mažina uždegimines reakcijas, reguliuoja kraujo krešėjimą, mažina trigliceridų kiekį kraujyje, saugo širdį nuo aritmijų, būtinos protinei veiklai. Omega-6 riebalų rūgštims priklauso gama linoleno rūgštis (GLR), linoleinė rūgštis ir arachidono rūgštis. Labai svarbu palaikyti tinkamą omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansą. Mitybos specialistų nuomone dabartinėje mityboje omega-6 riebalų rūgščių pakanka, nes vartojame daug augalinių aliejų (linoleinės rūgšties šaltinis) ir mėsos (arachidono rūgšties šaltinis). Deja, riebalų rūgščių omega-3 trūksta, nes žuvies produktų, kuriuose yra šių riebalų rūgščių suvartojame nepakankamai. Iš eksperimentų su gyvūnais yra žinoma, kad pakitęs omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis maisto racione, kai trūksta omega-3 riebalų rūgščių sukelia mitybinį stresą ir neigiamai veikia smegenis, skatina uždegiminius procesus. Toks disbalansas skatina vystytis lėtines širdies ir kraujagyslių ligas, artritą, astmą, vėžį, depresiją.

Vartojimas

Kadangi iš omega-6 riebalų rūgščių arachidono rūgšties daug gauname su mėsa, o linoleinės rūgšties su tradiciškai vartojamais augaliniais aliejais, jų papildomai vartoti paprastai nereikia. Gama linoleno riebalų rūgšties, kurios tradiciniame maiste nėra daug, yra specialūs maisto papildai, gaminami iš dvimetės nakvišos, vaistinės agurklės ir juodųjų serbentų sėklų aliejų. Taip pat GLR yra ir dumbliuose. Omega-3 riebalų rūgščių EPR, DHR ir alfa linoleno daugiausiai yra žuvies produktuose, žuvų taukuose, o alfa linoleno rūgšties dar ir linų sėmenų aliejuje.