MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Natris
(Natrio chloridas)

Natris - gyvybinėms funkcijoms būtinas katijonas. Jis svarbus palaikant organizmo osmosinį slėgį ir rūgščių - šarmų balansą. Didžiausia natrio dalis yra ekstraląsteliniame skystyje, o nedidelė – ląstelių viduje. Natrio jonai juda per ląstelių membranas pasikeisdami su kitais jonais ir taip sukeldami impulsus. Natrio jonai dalyvauja kraujo spaudimo reguliacijoje - didina kraujo spaudimą, širdies veikloje, daugelyje metabolinių reakcijų, perduodant nervinius impulsus. Natrio apykaitą organizme daugiausiai reguliuoja antinksčių žievės hormonai ir inkstai. Padaugėjus kraujyje natrio, jis pritraukia daugiau vandens, todėl didėjant kraujagyslių tūriui, didėja ir kraujo spaudimas. Kai trūksta vandens, tuomet jaučiamas natrio perteklius - troškulys. Labiausiai žinomas natrio junginys yra natrio chloridas - valgomoji druska. Natūraliai natrio kiekis maisto produktuose yra nedidelis, jo daugėja papildomai sūdant maistą druska. Įdomu tai, kad gyvūnams natris yra būtinas, o augalams - priešingai, didesni natrio kiekiai - net toksiški. Todėl augaliniame maiste yra labai mažas kiekis natrio. Su maistu per parą turėtume gauti nuo 1 iki 3 gramų natrio. Viename arbatiniame šaukštelyje druskos yra apie 2 gramus natrio. Natrio daugiau reikia, kuomet jo daugiau netenkama su prakaitu sportuojant, didelių karščių metu. Riboti natrio kiekį reikia žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą.

Vartojimas

Kadangi mityboje natrio netrūksta, kartais net per daug vartojama natrio chlorido (druskos), todėl jo, kaip maisto papildo, vartoti poreikio nėra. Hipertoninis natrio chlorido tirpalas naudojamas išoriškai žaizdoms dezinfekuoti, izotoninis natrio chlorido tirpalas leidžiamas į veną, siekiant sureguliuoti organizmo skysčių ir druskų balansą.