MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Menkės kepenų aliejus

Menkės kepenų aliejus yra nepakeičiamų riebalų rūgščių omega-3 ir riebaluose tirpių vitaminų A, E ir D šaltinis. Nuo seno menkės kepenų aliejus, kaip ir žuvų taukai yra vartojamas, kaip organizmą stiprinanti ir širdį sauganti priemonė. Dabartinis medicinos mokslas įrodė, kad žuvų taukai ir menkės kepenų aliejus pasižymi panašiomis savybėmis, tik juose esančių riebalų rūgščių koncentracija šiek tiek skiriasi. Menkės kepenų aliejaus maisto papildai yra gaminami iš menkės kepenų, kai žuvies taukų - iš visos žuvies mėsos. Menkės kepenų aliejuje yra daugiau riebaluose tirpių vitaminų A, E ir D. Todėl tai puikus maisto papildas, kai šių vitaminų trūksta. Lyginant su koncentruotais riebalų rūgščių omega-3 maisto papildais, menkės kepenų aliejuje riebalų rūgščių omega-3 koncentracija yra mažesnė.

Vartojimas

Vartojant menkės kepenų aliejaus maisto papildus, kaip ir žuvų taukų, reikia atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Ant pakuotės turėtų būti nurodytas bendras taukų ar aliejaus kiekis, bei vitaminų A, E ir D koncentracija. Vartojant tokius maisto papildus organizmas aprūpinamas riebaluose tirpiais vitaminais reikalingais regėjimui ir kaulams stiprinti, imunitetui. Esant širdies ir kraujagyslių ligų rizikai ar sergant šiomis ligomis, geriau rinktis tokius maisto papildus (žuvų taukų, menkės kepenų aliejaus ar omega-3), kur būtų nurodytas tikslus omega-3 riebalų rūgščių - EPR ir DHR kiekis, nes iš žuvies taukų šių riebalų rūgščių labiausiai reikia širdies ir kraujagyslių apsaugai.