MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Manganas

Manganas - būtinas organizmui mikroelementas, dalyvaujantis baltymų ir riebalų apykaitoje, energijos gamyboje, fermentų veikloje. Jis aktyvuoja fermentus, dalyvaujančius kolageno sintezėje, būtinas jungiamųjų audinių gamybai, įeina į kaulų ir sąnarių kremzlių sudėtį. Manganas reikšmingas insulino, cholesterolio ir hormonų apykaitai. Jis yra sudėtinė dalis natūralaus organizmo antioksidanto fermento - mangano superoksido dismutazės, kuri veikdama ląstelių mitochondrijose, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo organizmo ląsteles nuo žalojančio jų poveikio. Mangano yra arbatoje, grūduose, ananasuose. Žmogaus organizme mangano sukaupiama kauluose, kepenyse, kasoje ir smegenyse. Trūkstant mangano, sutrinka cholesterolio apykaita, sulėtėja plaukų ir nagų augimas, sutrinka gliukozės toleravimas, atsiranda hormoninių pokyčių, kurie gali sąlygoti nevaisingumą. Vaikams mangano trūkumas gali pasireikšti kaulų augimo sutrikimais. Kai kurie mineralai, pavyzdžiui cinkas, kalcis, geležis, blogina mangano pasisavinimą, todėl ilgesnį laiką vartojant šių mineralų, ypač didesnėmis dozėms, reikėtų papildomai vartoti ir mangano. Mangano poreikis padidėja vartojant geriamųjų kontraceptikų ir rūgštingumą mažinančių vaistų.

Vartojimas

Mangano rekomenduojama per parą gauti nuo 2 iki 5 mg. Jo būna daugumos multivitaminų - mikroelementų preparatų sudėtyje. Taip pat jo būna maisto papilduose derinyje su gliukozaminu ir kitomis sąnariams naudingomis medžiagomis bei derinyje su kalciu. Mangano maisto papilduose būna įvairių formų: mangano glukonato, mangano sulfato, mangano askorbato ir mangano amino rūgščių chelatų: aspartato, pikolinato, fumarato, malato, sukcinato, citrato.