MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Liucerna
(Alfalfa)

Mėlynžiedė liucerna (Medicago sativa lot.) - žolinis augalas, nuo seno naudojamas medicinoje, kaip turtingas sveikatai naudingomis medžiagomis. Senovės kinų medicinoje liucerna buvo žinoma kaip virškinimą gerinanti, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą skatinanti vaistažolė. Ir šiais laikais liucerna plačiai naudojama homeopatijoje gydant mažakraujystę, diabetą, apetito sutrikimus, reguliuojant cholesterolio kiekį, hormoninius sutrikimus. Vaistinei žaliavai dažniausiai naudojami liucernos lapai. Dėl giliai augančių šaknų, liucerna iš dirvožemio lapuose sukaupia daug mineralinių medžiagų. Joje yra amino rūgščių, kalcio, kalio, geležies, cinko, fosforo, magnio, vitaminų A, D, E, K, C, B1 (tiamino), B6 (piridoksino), niacino, biotino, folio rūgšties, flavonų, izoflavonų, sterolių, kumarino derivatų. Kaip gausus vitaminų, mineralų ir amino rūgščių šaltinis, liucerna vartojama organizmui stiprinti, virškinimui ir apetitui gerinti. Izoflavonai veikia panašiai, kaip natūralūs estrogenai, todėl naudingi menopauzės simptomams palengvinti. Liucernos lapuose yra saponinų. Tyrimų su gyvūnais metu nustatyta, kad būtent saponinai mažina cholesterolio pasisavinimą ir lėtina aterosklerotinių plokštelių susidarymą. Todėl maisto papildų su liucerna rekomenduojama vartoti ir sergant ateroskeroze, turint padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje.

Vartojimas

Maisto papildų su liucerna būna kapsulių, tablečių ar skystų ekstraktų forma. Kapsulėse ir tabletėse dažniausiai būna džiovintų lapų miltelių. Rekomenduojama liucernos paros dozė nenustatyta. Gamintojai rekomenduoja gerti nuo 500 iki 2000 mg liucernos lapų miltelių.