MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Likopenas

Likopenas - unikalios struktūros medžiaga, priskiriama karotenoidams. Žmogaus organizme likopenas negaminamas, jo gauname su maistu. Daugiausiai likopeno yra arbūzuose, pomidoruose, greipfrutuose, papajose, abrikosuose, raudonuosiuose pipiruose. Jis suteikia vaisiams ir daržovėms raudonos, oranžinės spalvos. Įdomu, tai kad pomidorų pastoje yra didesnė koncentracija likopeno, nei šviežiuose pomidoruose. Likopeno funkcijos augaluose yra tokios pat kaip ir kitų karotenoidų. Jis veikia kaip antioksidantas. Likopenas iš visų karotenoidų turi daugiausiai dvigubų jungčių, todėl gali aktyviausiai neutralizuoti laisvuosius radikalus. Jis žmogaus organizme saugo ląstelių membranose esančias polinesočiąsias riebalų rūgštis nuo pažeidimo laisvaisiais radikalais. Yra duomenų, kad likopenas gerina spermatozoidų funkciją, saugo ląsteles nuo žalojančio rūkymo poveikio, stiprina imuninę sistemą. Kaip antioksidantas, likopenas reikšmingas odos apsaugai nuo žalojančio ultravioletinių spindulių poveikio. Buvo pastebėta, kad gausus pomidorų, kurie yra likopeno šaltinis, vartojimas mažina vėžinių pakitimų atsiradimo riziką, todėl šia linkme yra atliekami moksliniai tyrimai. Likopenas mažina mažo tankio cholesterolio oksidaciją, tuo būdu gali sumažinti ir aterosklerozės riziką.

Vartojimas

Likopeno derinyje su vitaminais antioksidantais ar kitomis medžiagomis būna įvairių maisto papildų sudėtyje. Jo būna sudėtyje specialių maisto papildų, skirtų vartoti vyrams, prostatos funkcijų palaikymui. Taip pat likopeno būna derinyje su odai naudingomis medžiagomis, saugančiomis nuo ultravioletinių spindulių poveikio. Likopeno rekomenduojama gerti nuo 5 iki 15 mg per parą. Puikus likopeno šaltinis - pomidorų sultys. Koncentruotų sulčių stiklinėje gali būti iki 20 mg likopeno.