MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Leucinas

Leucinas yra viena iš dvidešimties labiausiai paplitusių amino rūgščių, reikalingų baltymų ir DNR sintezei. Tai esminė amino rūgštis, kurios organizmas negali pats susintetinti, todėl jos būtinai turime gauti su maistu. Leucinas būtinas augimui ir azoto apykaitai. Leucinas mažina padidėjusį kraujo spaudimą, skatina kaulų, raumenų, odos vystymąsi ir gijimą. Kepenyse leucinas yra naudojamas gliukozės sintezei, kuomet badaujama, sergama, patiriamas stresas. Leucinas reguliuoja baltymų sintezę iš riebalinio audinio, kartu su izoleucinu ir valinu dalyvauja aprūpinant raumenis energija. Sportuojant vartojami papildai su leucinu padeda raumenims atsistatyti po didelių krūvių. Leucinas reikalingas hemoglobino gamybai, skatina augimo hormono sintezę. Daug leucino yra baltyminiame maiste: pupelėse, mielėse, ruduosiuose ryžiuose, kukurūzuose, kiaušiniuose, pieno produktuose, žuvyje, mėsoje, jūros produktuose, sojose, grūduose. Suaugusiems leucino per parą reikia apie 31 mg vienam kilogramui kūno svorio (80 kg sveriančiam žmogui - apie 2,5 gramo). Sportuojant reikia iki 5 gramų leucino per parą. Leucino gali trūkti tik tuomet, kai visai nevalgoma baltymų. Leucino trūkumas gali sąlygoti biocheminius pokyčius, lydimus hipoglikemijos, kuriai būdinga silpnumas, nuovargis, galvos skausmas, svaigimas.

Vartojimas

Normaliai maitinantis, sveikiems leucino papildomai vartoti poreikio nėra. Maisto papildų sudėtyje dažniausiai leucinas būna kartu su kitomis esminėmis amino rūgštimis - izoleucinu ir valinu. Šios trys amino rūgštys dar yra vadinamos „šakotųjų grandinių“ (BCAA angl.). Dažniausiai šių trijų amino rūgščių būna sportininkams skirtuose papilduose. Asmenis, sirgusiems depresija dėl valino, leucino ir izoleucino vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju. Taip pat sergant kepenų ir inkstų ligomis, dėl amino rūgščių vartojimo reikia pasitarti su gydytoju.