MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Lactobacillus rhamnosus
(Lactobacillus GG)

Lactobacillus rhamnosus - viena iš geriausiai ištirtų probiotinių laktobakterijų. Ji dar vadinama Lactobacillus GG - pagal pirmąsias vardų raides mokslininkų, išskyrusių šias bakterijas iš žmonių virškinimo trakto. Ši laktobakterijų rūšis plačiai naudojama jogurtų ir probiotinių preparatų gamyboje. Tai skrandžio ir tulžies rūgštims atsparios bakterijos, todėl vartojant su maistu jos gyvos patenka į virškinamąjį traktą ir sugeba įsitvirtinti žarnyne. Kaip ir dauguma laktobakterijų, L. rhamnosus išskiria pieno rūgštį. L. rhamnosus balansuoja žarnyno mikroflorą, sudarydama nepalankias sąlygas augti patogeninėms ir sąlyginai patogeninėms bakterijoms. Moksliniais tyrimais yra patvirtinta daug žmogaus sveikatai naudingų L. rhamnosus savybių. Ši laktobakterijų rūšis padeda sumažinti viduriavimą, sutrumpinti viduriavimo trukmę rotavirusinių infekcijų metu, antibiotikų sukeltų viduriavimų, viduriavimų dėl pasikeitusios aplinkos ir mitybos, vadinamą „keliautojų diarėja“. L. rhamnosus padeda atkurti ir palaiko žarnyno gleivinės barjerinę funkciją, mažina maisto alergiją, aktyvina natūralų organizmo atsparumą. Tai puiki profilaktinė priemonė suaugusiems ir vaikams, gydomiems antibiotikais, nes stiprina natūralų imunitetą ir sumažina antibiotikų sukelto viduriavimo riziką. 

Vartojimas

Lactobacillus rhamnosus gali būti jogurte ir probiotikų preparatuose, derinyje su kitomis gerosiomis bakterijomis. Probiotikų, su L. rhamnosus vartojimo ypatybėms apibūdinti, tinka tos pačios rekomendacijos, kaip ir bet kurių kitų probiotikų preparatų. L. rhamnosus probiotikų preparatuose gali būti derinyje su kitomis laktobakterijomis, bifidobakterijomis, augalinėmis skaidulomis ar augalų ekstraktais. Probiotikų preparatų būna milteliais, kapsulėmis, tabletėmis. Laktobakterijų būna ir žvakučių ar tablečių, skirtų vartoti vietiškai į makštį. Kūdikiams paprastai rekomenduojami milteliai, kuriuos galima būtų ištirpinus piene ar vandenyje sugirdyti. Šiuolaikinių probiotikų preparatuose bakterijų skaičius yra nurodomas kolonijas formuojančiais vienetais (KFV). KFV - tai skaičius gyvybingų bakterijų, kurios sugeba įsitvirtinti žarnyne ir išauginti naujas bakterijų kolonijas. Vidutiniškai parai reikia 2 - 4 milijardų KFV. Probiotikų preparatų nepatariama gerti su karštais gėrimais, maistu. Jei vartojate antibiotikų, tuomet probiotikų reikėtų gerti bent dviejų valandų skirtumu. Vartojant probiotikų, reikia atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas. Paprastai nerekomenduojama jų laikyti aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje, o kai kuriuos probiotikų preparatus būtina laikyti šaldytuve. Dauguma probiotinių bakterijų yra neatsparios skrandžio ir tulžies rūgštims, todėl jos yra gaminamos mikrogranulėmis, apsaugančiomis nuo šių rūgščių poveikio, iki kol bakterijos pasieks žarnyną. Tokių bakterijų mikrogranulėmis būna miltelių ir tablečių forma. Jas galima tirpinti maiste. Gali būti bakterijos tik kapsulėse, ištirpstančiose žarnyne, tuomet tokių kapsulių geriau neardyti ir neberti į maistą ar gėrimus, nes neapsaugotos bakterijos skrandyje žus. Kaip tiksliai vartoti vaikams ar suaugusiems probiotikų, reikia vadovautis gamintojo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.