MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Lactobacillus plantarum LP-115

Lactobacillus plantarum – viena iš labiausiai ištirtų ir plačiausiai naudojamų probiotinių bakterijų. Išskirtinė šių laktobakterijų savybė - atsparumas skrandžio ir tulžies rūgštims, todėl jos gyvybingos patenka į žarnyną, kur gerina natūralios mikrobiotos funkcijas ir stabdo patogeninių bakterijų įsitvirtinimą. L. Plantarum plačiai naudojamos fermentuotų pieno, mėsos ir augalinių produktų gamyboje. Tyrimai rodo, kad šios laktobakterijos pasižymi antioksidacinėmis, antimikrobinėmis savybėmis, mažina žarnyno pralaidumą, dujų susidarymą, todėl gali būti naudingos sergantiesiems uždegiminėmis žarnyno ligomis. L. Plantarum reikšminga žarnyno imuniteto palaikymui. Dėl išskirtinių šios rūšies laktobakterijų savybių yra atliekami tyrimai daugelyje medicinos sričių. 

Vartojimas 

L. Plantarum maisto papilduose gali būti derinyje su kitomis laktobakterijomis, augalinėmis skaidulomis ar kitomis žarnynui ir bendrai organizmui naudingomis medžiagomis. Vis plačiau laktobakterijos yra rekomenduojamos ne tik imunitetui ar žarnyno funkcijoms palaikyti, bet ir urogenitalinės sistemos sveikatai, ypač kada tenka dažnai vartoti antibakterinių priemonių, taip pat menopauzės metu. Probiotikų preparatų būna milteliais, kapsulėmis, tabletėmis. Juose gyvų bakterijų skaičius yra nurodomas kolonijas formuojančiais vienetais (KFV). KFV - tai skaičius gyvybingų bakterijų, kurios sugeba įsitvirtinti žarnyne ir išauginti naujas bakterijų kolonijas. Kaip tiksliai vartoti probiotikų, reikia vadovautis gamintojo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.