MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Lactobacillus casei

Lactobacillus casei yra laktobakterija, natūraliai gyvenanti žmogaus žarnyne ir burnoje, plačiai naudojama probiotikų sudėtyje, bei fermentuotų pieno produktų (jogurtų) gamyboje. L. Casei gamina pieno rūgštį, sudaro gerą terpę augti kitoms laktobakterijoms. L. Casei išsskiria fermentą amilazę - skaidantį angliavandenius, dalyvauja virškinimo procese, palengvina vidurių užkietėjimą ir pieno laktozės netoleravimo simptomus: pilvo pūtimą, dieglius, viduriavimą. Laboratorinių tyrimų metu nustatyta, kad L. Casei porūšis Shirota stabdo H. pylori, bakterijų sukeliančių skrandžio opaligę augimą. Todėl probiotikų su L. Casei rekomenduojama vartoti sergantiems skrandžio opalige. L. Casei kaip probiotinė bakterija pasižymi natūralų imunitetą stiprinančiu poveikiu. Probiotikų turinčių sudėtyje L. Casei naudinga vartoti žarnyno mikroflorai balansuoti įvairiais virškinimo trakto veiklos sutrikimų atvejais - viduriuojant, užkietėjus viduriams, sergant Rotavirusine infekcija, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, opiniu kolitu, Krono liga, dirglios žarnos sindromu, kandidoze. Taip pat natūraliam organizmo atsparumui didinti, sergant atopine egzema, vaginoze. 

Vartojimas

Lactobacillus casei gali būti jogurte ir probiotikų preparatuose, derinyje su kitomis gerosiomis bakterijomis. Probiotikų, su L. Casei vartojimo ypatybėms apibūdinti, tinka tos pačios rekomendacijos, kaip ir bet kurių kitų probiotikų preparatų. L.casei probiotikų preparatuose gali būti derinyje su kitomis laktobakterijomis, bifidobakterijomis, augalinėmis skaidulomis ar augalų ekstraktais. Laktobakterijų efektyvumui didinti, į probiotikų preparatus dedama oligosacharidų (pvz. inulino) - nesuvirškinamų angliavandenių, kuriais minta probiotinės bakterijos. Probiotikų preparatų būna milteliais, kapsulėmis, tabletėmis. Laktobakterijų būna ir žvakučių ar tablečių forma, skirtų vartoti vietiškai į makštį. Kūdikiams paprastai rekomenduojami milteliai, kuriuos galima būtų ištirpinus piene ar vandenyje sugirdyti. Šiuolaikinių probiotikų preparatuose bakterijų skaičius yra nurodomas kolonijas formuojančiais vienetais (KFV). KFV - tai skaičius gyvybingų bakterijų, kurios sugeba įsitvirtinti žarnyne ir išauginti naujas bakterijų kolonijas. Vidutiniškai parai reikia 2 - 4 milijardų KFV. Probiotikų preparatų nepatariama gerti su karštais gėrimais, maistu. Jei vartojate antibiotikų, tuomet probiotikų reikėtų gerti bent dviejų valandų skirtumu. Vartojant probiotikų, reikia atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas. Paprastai nerekomenduojama jų laikyti aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje, o kai kuriuos probiotikų preparatus būtina laikyti šaldytuve. Dauguma probiotinių bakterijų yra neatsparios skrandžio ir tulžies rūgštims, todėl jos yra gaminamos mikrogranulėmis, apsaugančiomis nuo šių rūgščių poveikio, iki kol bakterijos pasieks žarnyną. Tokių bakterijų mikrogranulėmis būna miltelių ir tablečių forma. Jas galima tirpinti maiste. Gali būti bakterijos kapsulėse, ištirpstančiose žarnyne, tuomet tokių kapsulių geriau neardyti ir neberti į maistą ar gėrimus, nes neapsaugotos bakterijos skrandyje žus. Kaip tiksliai vartoti vaikams ar suaugusiems probiotikų, reikia vadovautis gamintojo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.