MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Lašišų taukai

Lašišų taukai yra gaminami iš lašininių žuvų, kurios turi daug nepakeičiamų riebalų rūgščių omega-3 bei riebaluose tirpių vitaminų A ir D. Lašišos gyvena ypač švariuose vandenyse, todėl yra mažiausiai užterštos. Dėl šios savybės lašišų taukai yra labai vertinami. Lašišų taukai nuo seno yra vartojami kaip bendrai organizmui naudinga, imunitetą ir kaulus stiprinanti bei širdį sauganti priemonė. Širdies ir kraujagyslių apsaugai reikšmingiausios yra riebalų rūgštys omega-3, kurių gyvuliniame maiste beveik nėra. Eikozapentaeninės (EPR) ir dokozaheksaeninės (DHR) riebalų rūgščių galime gauti tik valgydami žuvies produktus arba gerdami žuvų taukus. Lašišų taukai, skirtingai nuo kitų jūrinių žuvų taukų, pasižymi didesniu eikozapentaeninės riebalų rūgšties kiekiu. Juose esantys vitaminai A ir D svarbūs regėjimui, odai, didina organizmo atsparumą, reikalingi kaulams, nervų sistemai. Vitaminas D būtinas kalcio ir fosforo apykaitai, suteikia kaulams ir dantims tvirtumo.

Vartojimas

Lašišų taukų dažniausiai būna kapsulėse. Gali būti lašišų taukų kapsulėse ne vien tik lašišų taukų, bet ir kitų riebiųjų jūrinių žuvų taukų mišinys (sardinių, ančiuvių). Tokių maisto papildų pakuotėje yra nurodomas bendras žuvų (lašišų) taukų kiekis ir tiksli riebalų rūgščių omega-3 bei vitaminų A ir D koncentracija. Taip pat į kapsulių sudėtį dažnai dedama vitamino E, kuris yra antioksidantas ir saugo kapsulėse esančias riebalų rūgštis nuo suirimo. Kadangi skirtingų gamintojų lašišų taukų stiprumas gali skirtis, todėl, kokią dozę vartoti, reikia spręsti pagal gamintojo nurodytas vartojimo rekomendacijas. Dažniausiai būna lašišų taukų kapsulės, kuriose yra 30% omega-3 riebalų rūgščių koncentracija. Gali būti nurodyta tiksli EPR bei DHR koncentracija, kuri dažnai būna 18% EPR ir 12% DHR. Tai atitinkamai būtų 1 grame lašišų taukų - 180 miligramų EPR ir 120 miligramų DHR. Panašios sudėties lašišų taukų patariama vartoti 1 - 3 kapsules per parą.