MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Konjuguota linoleino rūgštis

Konjuguota linoleino rūgštis (KLR arba CLA angl.) yra mišinys linoleino rūgšties izomerų, kurių gali būti net 28. Konjuguotos linoleino rūgšties yra mėsos ir pieno produktuose, kukurūzų aliejuje. Ji buvo atrasta tyrinėjant priešvėžines medžiagas. Nustatyta, kad konjuguota linoleino rūgštis mažina riebalų atsargas organizme, optimizuoja riebalų - raumenų santykį. Kai kurie tyrimai patvirtino, kad aktyviai sportuojant ir papildomai vartojant konjuguotos linoleino rūgšties, ženkliai sumažėja pilvo srities riebalų sluoksnis ir išlaikoma raumenų masė. Todėl konjuguota linoleio rūgštis plačiai vartojama reguliuojant kūno svorį, sportuojant.

Vartojimas

Konjuguotos linoleino rūgšties maisto papildų sudėtyje būna vienos arba derinyje su kitomis organizmą tonizuojančiomis, reikalingomis aktyviai sportuojant ar laikantis dietų medžiagomis. Skirtinguose sudėtiniuose preparatuose būna skirtinga KLR dozė. Siekiant optimizuoti riebalų - raumenų santykį, gamintojai rekomenduoja vartoti konjuguotos linoleino rūgšties nuo 1,8 iki 6 gramų per parą. Sergantieji diabetu dėl KLR vartojimo turėtų pasitarti su gydytoju, nes yra buvę atvejų, kad ilgiau vartojant šios rūgšties padidėjo rezistentiškumas insulinui.