MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Kofermentas Q-10
(Ubichinonas, ubidekarenonas)

Kofermentas Q-10 - natūralus organizmo kofermentas, dalyvaujantis elektronų transporte ir energijos gamybos procesuose ląstelių mitochondrijose. Jis dalyvauja maisto medžiagas paverčiant ATF ir taip gaminant organizmui reikalingą energiją. Kofermentas Q-10 priskiriamas prie gyvybiškai svarbių vitaminų, pasižymi antioksidacinėmis, imuninę sistemą stiprinančiomis savybėmis. Jis plačiai naudojamas kardiologijoje. Kofermento Q-10 daugiausiai yra sukaupiama širdies raumenyje, inkstuose, kepenyse - būtent tuose organuose, kurių darbui reikia daugiausiai energijos. Kofermentas Q-10 užtikrindamas energijos gamybą raumenyse, stiprina širdį, gerina jos darbą. Dėl šių savybių kofermento Q-10 rekomenduojama vartoti sergant kardiomiopatija ir širdies nepakankamumu. Nustatyta, kad kofermentas Q-10 gali pamažinti kraujo spaudimą, o kaip antioksidantas saugo mažo tankio lipoproteinus (blogąjį cholesterolį) nuo oksidacijos, todėl yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Kofermentas Q-10 reikalingas angliavandenių apykaitai. Sergant cukriniu diabetu, nustatomas sumažėjęs jo kiekis. Todėl kofermento Q-10 rekomenduojama vartoti kraujagyslių apsaugai sergant cukriniu diabetu. Kaip antioksidantas, kofermentas Q-10 reikšmingas vėžinių pakitimų prevencijai. Jis saugo ląstelių membranas ir mitochondrijas nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, tuo būdu mažina piktybinių pakitimų atsiradimo riziką. Japonijoje, kur atrastas kofermenats Q-10 ir buvo sukurta jo gamybos technologija, jis plačiai naudojamas ne tik kardiologijoje, bet ir onkologijoje. Kofermento Q-10 rekomenduojama vartoti sveikstant po onkologinių ligų, yra duomenų kad jis sumažina recidyvų galimybę. Odontologai kofermento Q-10 rekomenduoja vartoti sergant parodontoze - dantenų uždegimu. Kofermento Q-10 daugiausiai yra riebioje žuvyje (sardinėse), kepenyse. Nedaug jo randama sojų pupelėse, riešutuose, sezamo sėklose, kopūstuose, špinatuose, bulvėse, morkose, svogūnuose. Kofermento Q-10 trūkumas susijęs su vyresniame amžiuje mažėjančia sinteze organizme. Su maistu kofermento Q-10 gauname labai mažus kiekius, todėl mityba praktiškai jo trūkumo neįtakoja. Kofermento Q-10 trūkumas nustatomas sergant kardiomiopatija, hipertenzija, širdies ydomis, dantenų uždegimu, diabetu, nutukusiems žmonėms, gydomiems inkstų dialize. Trūkstant kofermento Q-10 jaučiamas sumažėjęs darbingumas, nepagrįstas nuovargis, gali kraujuoti dantenos, odoje atsiranda rusvų dėmelių. 

Vartojimas

Kofermento Q-10 tikslinga vartoti tik suaugusiems, nes jauname amžiuje jo pakankamai pasigamina organizme ir trūkumo nenustatoma. Mitybos papildymui kofermento Q-10 rekomenduojama vartoti apie 30 mg per parą. Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, specialistai pataria kofermento Q-10 vartoti nuo 30 iki 90 mg per parą. Kai kurių ligų atvejais gydytojai skiria ir iki 200 mg per parą. Kofermento Q-10 būna tablečių ar kapsulių būna po 10, 15 arba 30 mg. Taip pat jo būna kai kurių multivitaminų sudėtyje, kur paprastai jo dozė nebūna didelė. Maisto papildų su kofermentu Q-10 geriau gerti valgio metu, nes taip jis geriau pasisavinamas.