MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Kinrožė

Jamaikinė kinrožė (Hibiscus sabdariffa lot.) auginama kaip vaistinis ir maistinis augalas. Nesupainiokite jos su dauguma kitų kinrožių rūšių, kurios yra auginamos tik kaip dekoratyviniai augalai. Tradiciškai iš Jamaikinės kinrožės džiovintų žiedlapių yra ruošiama arbata, taip pat ji plačiai naudojama maisto pramonėje. Šiuolaikinėje medicinoje naudojamas ekstraktas, kuris pasižymi antioksidacinėmis, diuretinėmis savybėmis. Jamaikinės kinrožės žieduose yra organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, polisacharidų, antocianidinų, flavonoidų ir kitų fenolio junginių. Pigmentai sambunbiozidinai ir proantocianidinai mažina bakterijų E.Coli ir mieliagrybio kolonizaciją. Organinės rūgštys veikia šlapimą varančiai, o mažindamos šlapimo pH sudaro nepalankias sąlygas bakterijoms daugintis šlapimo takuose. Tyrimai rodo, kad antioksidacinės kinrožių savybės gali turėti teigiamos reikšmės ir kraujagyslėms, kepenims, inkstams.

Vartojimas

Jamaikinės kinrožės džiovintų žiedlapių būna vienų arba deriniuose su kitais augalais, vaisiais, skirtuose arbatoms ruošti. Maisto papilduose dažniau naudojami žiedlapių ekstraktai. Standartizuotuose ekstraktuose užtikrinamas didesnis naudingų medžiagų, kiekis.