MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Juodieji serbentai
(Juodųjų serbentų sėklų aliejus)

Juodasis serbentas (Ribes nigrum lot.) puikiai žinomas, soduose auginamas krūmas, nokinantis juodas, sultingas ir labai turtingas naudingomis medžiagomis uogas. Ypač daug jos turi vitamino C. Kad gauti 60 mg - rekomenduojamą paros dozę vitamino C, pakanka suvalgyti 25 - 50 gramų juodujų serbentų uogų. Daugiau vitamino C turi tik erškėtrožės ir aktinidijos vaisiai. Juodųjų serbentų uogose vitamino C yra 5 kartus daugiau negu braškėse, 7 - 8 kartus daugiau nei avietėse, agrastuose, citrusiniuose augaluose, 10-20 kartų daugiau nei obuoliuose ar kriaušėse, 20 - 40 kartų daugiau nei vyšniose, abrikosuose ir 100 kartų daugiau nei vynuogėse. Juodųjų serbentų uogose yra ir kitų vitaminų: B1 (tiamino), B2 (riboflavino), B6 (piridoksino), nikotininės rūgšties, vitaminų E ir K, bei mineralų: kalio, magnio, kalcio, fosforo ir geležies. Uogose yra cukrų: fruktozės, gliukozės ir sacharozės; rūgščių: citrinų ir obuolių; pektinų, rauginių medžiagų, antocianų, katechinų, eterinio aliejaus. Kaip vaistinė žaliava naudojami ir juodųjų serbentų lapai. Jie skatina šlapimo išsiskyrimą, naudingi esant šlapimo pūslės akmenligei. Lapų nuoviras padeda šalinti iš organizmo šlapimo ir rūgščių perteklių, todėl vartojamas sergant podagra, reumatu ir šlapimo pūslės uždegimu. Uogos ir lapai rekomenduojami sergant ateroskleroze, hipertonija. Juodųjų serbentų uogos turi sutraukiamųjų, prakaitavimą ir šlapimo išsiskyrimą didinančių savybių, palengvina atsikosėjimą, detoksikuoja organizmą. Juodųjų serbentų sėklų aliejuje yra gama linoleno riebalų rūgšties (GLR), priklausančios nepakeičiamoms riebalų rūgštims omega-6. Gama linoleno riebalų rūgšties yra labai nedaugelyje maisto produktų, todėl juodieji serbentai yra puikus jos šaltinis. 

Vartojimas

Yra maisto papildų su juodųjų serbentų sėklų aliejumi. Jie vartojami papildyti mitybą gama linoleno rūgštimi.