MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Inulinas
(Fruktooligosacharidai)

Inulinas - tai nesuvirškinamos augalinių angliavandenių skaidulos - fruktooligosacharidai, dažniausiai išgaunamas iš cikorijos šaknies. Jis nesuvirškinamas skrandyje, tačiau žarnyne inuliną metabolizuoja gerosios bakterijos. Todėl inulinas selektyviai skatina gerųjų bakterijų aktyvumą ir palaiko natūralios žarnyno mikrofloros balansą. Su tuo yra susijusios teigiamos inulino savybės žarnyno funkcijoms ir bendrai organizmo sveikatai. Yra duomenų, kad inulinas gali pagerinti kalcio ir kitų mineralų pasisavinimą. Žarnyne bakterijoms fermentuojant inuliną, susidaro propionio rūgšties, kuri kepenyse reguliuoja riebalų apykaitos procesus, dėl to gali sumažėti trigliceridų ir cholesterolio kiekis kraujyje. Inulinas suriša tulžies rūgštis ir padeda pašalinti iš žarnyno cholesterolį. Vartojant didesnėmis dozėmis, inulino skaidulos brinkdamos suteikia sotumo jausmą, žarnyne pritraukia daugiau vandens ir pagerina žarnyno motoriką, lengvina tuštinimąsi.

Vartojimas

Inulino maisto papilduose būna vieno, derinyje su gerosiomis žarnyno bakterijomis arba su augalinėmis skaidulomis. Inulino ir probiotikų preparatai vadinami simbiotikais. Tokiuose deriniuose arba vieno inulino būna apie 300 - 500 mg vienoje tabletėje ar kapsulėje. Per parą rekomenduojama jo išgerti nuo 1 iki 3 gramų. Kai kurių preparatų sudėtyje inulinas derinamas su kitais oligosacharidais, augalinėmis skaidulomis, pavyzdžiui gysločio, avižų ir kt. Tokios sudėties preparatai vartojami žarnyno motorikai gerinti ir tuštinimuisi palengvinti. Inulinas, kaip netirpstanti skrandyje medžiaga, naudojama maisto papilduose karvių priešpienio biologiškai aktyvioms medžiagoms apsaugoti nuo agresyvaus skrandžio ir tulžies rūgščių poveikio.