MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Histidinas

Histidinas yra viena iš dvidešimties amino rūgščių, reikalingų baltymų sintezei. Jis priskiriamas pusiau esminėms amino rūgštims, nes vaikystėje organizmas dar negali pagaminti pakankamai histidino, todėl būtinai jo reikia gauti su maistu. Suaugusiųjų organizmas sintezuoja pakankamą kiekį histidino. Iš histidino organizmas gamina histaminą, dalyvaujantį alerginėse reakcijose, skatinantį skrandžio virškinimo fermento - gastrino išsiskyrimą. Histidinas dalyvauja nukleino rūgščių, purinų ir angliavandenių apykaitoje. Jo poreikis padidėja augančiame organizme. Histidinas reikalingas nervų dangalo - mielino struktūrai palaikyti ir nervų apsaugai. Jis padeda gaminti leukocitus ir saugo organizmą nuo sunkiųjų metalų toksinio poveikio. Skrandyje histidinas panaudojamas skrandžio sulčių gamybai, dalyvauja virškinime. Yra nustatyta, kad sergant reumatoidiniu artritu sumažėja kraujyje histidino ir padidėja 3-metilhistidino. Todėl L-histidinas yra naudojamas reumatoidinio artrito palengvinimui. Histidinas atpalaiduoja kraujagysles, mažina kraujo spaudimą ir taip pagerina kraujotaką. Jis gerina cinko pasisavinimą. Šios amino rūgšties yra pieno produktuose, mielėse, ruduosiuose ryžiuose, žuvyje, kiaušiniuose, daržovėse, mėsoje, grūduose, sojoje. Histidino trūkumas vaikams sukelia egzemą. Vyresniame amžiuje trūkstant histidino labiau progresuoja katarakta. Taip pat histidino trūkumas yra susijęs su skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige. 

Vartojimas 

Normaliai maitinantis, sveikiems maisto papildų su histidinu vartoti poreikio nėra. Histidino gali būti multivitaminų preparatų sudėtyje, taip pat derinyje su cinku, dėl geresnio cinko pasisavinimo.