MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis - natūraliai organizme susidaranti medžiaga, sudėtinis angliavandenis, priklausantis glikozaminoglikanams. Ji užpildo tarpląstelinius tarpus odoje, kremzlėse, sudaro didžiąją dalį sąnarinio skysčio, užpildo akies stiklakūnį. Hialurono rūgštis atsakinga už šių audinių drėkinimą, nes turi savybę pritraukti ir išlaikyti vandenį. Daug hialurono rūgšties yra tiek sąnariniame skystyje, kuris sutepa sąnarinius paviršius, gerina sąnarių slydimą ir amortizaciją, tiek kaulų galus dengiančiose kremzlėse. Hialurono rūgštis yra svarbus ir šlapimo pūslės vidinio dangalo glikozaminoglikanų sluoksnio komponentas. Ji dalyvauja odos ir jungiamųjų audinių atsinaujinimo bei gijimo procesuose. Vidutinio svorio (apie 70 kg) žmogaus organizme yra apie 15 g hialurono rūgšties, kurios trečdalis kasdien suyra ir yra susintetinamas naujai. Su amžiumi hialurono sintezė organizme lėtėja, todėl oda praranda putlumą ir išryškėja raukšlės, sumažėja sąnarinio skysčio, o sąnarių kremzlės kietėja, praranda amortizacines savybes. Hialurono kiekis odoje sumažėja ir dėl UV spindulių poveikio. Vietiškai hialurono rūgštis naudojama odos drėgmei, putlumui atkurti, žaizdų gijimui skatinti. Hialurono rūgštis padeda odos ląstelėms iš kraujotakos pasisavinti maistingąsias medžiagas, sulaiko giliuosiuose odos sluoksniuose vandenį, tuo būdu neleidžia odai prarasti stangrumo, stabdo raukšlių atsiradimą ir odos senėjimą. Taip pat hialurono rūgštis naudojama drėkinti sausas akis, makšties gleivinę, jos būna specialių preparatų, leidžiamų į sąnario ertmę arba šlapimo pūslę, sudėtyje. Hialurono rūgštis, naudojama maisto papilduose yra susintetinama fermentacijos būdu. 

Vartojimas

Maisto papilduose hialurono rūgšties dažniausiai būna derinyje su kitomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais ar mikroelementais, skirtais odos, plaukų, sąnarių, kaulų ir kitų jungiamųjų audinių funkcijoms palaikyti. Maisto papildų su hialurono rūgštimi paprastai patariama vartoti dviejų - keturių mėnesių kursais.