MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Gyslotis

Gyslotis (Plantago lot.) - vienmetis žolinis augalas, kurio yra keletas rūšių. Visos jos naudojamos kaip vaistažolės. Gysločiai auga pievose, smėlėtuose upių pakraščiuose, išmintuose takuose. Vaistinei žaliavai naudojami lapai ir subrendusios sėklos, renkami birželio - liepos mėnesiais. Iš šviežių lapų spaudžiamos sultys, kurios tinka gydyti skrandžio gleivinės uždegimą, ypač kai yra sumažėjęs rūgštingumas. Gysločio lapuose yra skaidulų, rauginių medžiagų, gleivių, glikozidų, saponinų, flavonoidų, vitaminų C ir K. Sėklose yra daug gleivių. Gysločio preparatai tinka kosuliui palengvinti, skrandžio ir žarnyno gleivinės uždegimui mažinti. Tik sergant opalige nerekomenduojama vartoti šviežių sulčių. Plačiausiai gysločio preparatų yra vartojama vidurių užkietėjimui palengvinti. Brinkdamos gysločio skaidulos ir sėklos formuoja želatininę masę, todėl žarnyno turinys minkštėja, didėja ir stimuliuoja žarnyno sieneles. Tuo būdu skatinama žarnyno motoriką ir palengvėja išsituštinimas.

Vartojimas

Gysločio preparatų yra įvairių. Jo būna vaistažolių mišiniuose, taip pat maisto papildų sudėtyje deriniuose su probiotinėmis bakterijomis. Vidurių užkietėjimui palengvinti rekomenduojama vartoti po arbatinį šaukštelį gysločio sėklų tris kartus per parą, užgeriant stikline vandens.