MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Greipfrutas

Greipfrutas - greipfrutinio citrinmedžio (Citrus maxima lot. - didysis greipfrutas, Citrus paradisi lot. - greipfrutas) vaisius. Jis didesnis už apelsiną ar citriną. Greipfruto vaisiaus žievė ir minkštimo skilčių baltos membranos turi daug flavonoido glikozido - nariginino, kuris ir suteikia specifinį kartų skonį. Greipfrutų sėklų ekstraktas yra gaminamas iš sėklų ir minkštimo. Jame yra flavonoidų, citrinų rūgšties, askorbo rūgšties (vitamino C), tokoferolių (vitamino E), limonoidų, sterolių. Yra duomenų, kad greipfrutų flavonoidas narigininas pasižymi ne tik antioksidacinėmis savybėmis, bet ir reguliuoja kraujo riebalų kiekį. Greipfrutų sėklų ekstrakto vartojama organizmo atsparumui didinti, žarnyno funkcijoms gerinti - jis turi naudingo poveikio natūraliai žarnyno mikroflorai, didina natūralų organizmo atsparumą mieliagrybiui, gerina naudingų medžiagų pasisavinimą.

Vartojimas

Greipfrutų sėklų ekstrakto būna skysto arba tablečių forma. Kai kurių maisto papildų sudėtyje būna nurodyta ne tik bendras ekstrakto kiekis, bet ir kiek jame yra flavonoidų. Greipfrutų sėklų ekstraktas derinamas su vitaminais, mikroelementais ar kitomis natūraliomis medžiagomis, pavyzdžiui - alijošiumi. Žarnyno funkcijoms gerinti skirtų maisto papildų sudėtyje greipfrutų sėklų ekstraktas derinamas su probiotinėmis bakterijomis. Kadangi sudėtinių preparatų sudėtis ir paskirtis skiriasi, todėl kaip vartoti greipfrutų sėklų ekstrakto, reikėtų vadovautis pakuotėje nurodytomis rekomendacijomis. Reikia žinoti, kad greipfrutų ekstraktas, slopindamas fermentą CYP3A4 žarnų gleivinėje, didina kai kurių vaistų pasisavinimą ir stiprina jų veikimą. Todėl nepatariama geriant vaistų, juos užsigerti greipfrutų sultimis, ypač šių vaistų: statinų (cholesterolį mažinančių vaistų), kalcio kanalų inhibitorių, antidepresantų, kai kurių antibiotikų (eritromicino, klaritromicino, azitromicino).