MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Gliutaminas

Gliutaminas yra viena iš dvidešimties amino rūgščių, reikalingų baltymų sintezei. Jos iš visų amino rūgščių organizme yra daugiausiai. Gliutaminas iš visų amino rūgščių aktyviausiai dalyvauja įvairiose medžiagų apykaitos reakcijose. Tai ne esminė amino rūgštis, nes gliutamino pasigamina metabolinių reakcijų metu. Tačiau esant dideliam organizmo krūviui, stresui, gliutamino sintezė sumažėja, todėl jo būtinai reikia gauti su maistu arba su maisto papildais. Pagal organizmo poreikį, gliutaminas yra verčiamas gliukoze ir panaudojamas energijos gamybai. Jis palaiko kraujo gliukozės kiekį ir rūgščių - šarmų pusiausvyrą. Gliutaminas yra žarnyno gleivinės ląstelių energijos šaltinis. Trūkstant jo, gleivinės ląstelės suyra. Net du trečdalius skeleto raumenų sudaro gliutaminas. Raumenyse jis kaupiamas L-gliutamino forma. Neuronuose, dalyvaujant fermentui gliutaminazei, gliutaminas verčiamas gliutamato eksitocinu. Gliutaminas dalyvauja amoniako apykaitoje, padeda pašalinti jo perteklių su šlapimu. Ši amino rūgštis yra viena iš trijų amino rūgščių, dalyvaujančių sintezėje gliutationo, kuris yra svarbus intraląstelinis antioksidantas, dalyvaujantis kepenų detoksikacijos procesuose. Gliutaminą naudoja kraujo imuninės ląstelės. Jis yra makrofagų ir limfocitų pirminis energijos šaltinis. Gliutaminas reguliuoja DNR ir RNR sintezę, skatina augimo hormono sekreciją. Tuo būdu skatina riebalų metabolizmą ir raumenų masės didėjimą. Gliutamino gausu baltyminiame maiste: mėsos, žuvies ir pieno produktuose, špinatuose, petražolėse, kopūstuose. Laisvos gliutamino formos L-gliutamino būna sultyse ir jogurtuose. Papildai su L-gliutaminu naudingi stiprinant imuninę sistemą, ypač kai jai tenka didelis krūvis virusinių ir bakterinių infekcijų metu arba intensyviai sportuojant. Gliutaminas palaiko sveiką virškinimo trakto gleivinę, todėl L-gliutamino papildai naudingi sergant žarnyno uždegimais, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, opiniu kolitu. Gliutaminas svarbus ir raumenų masei bei odos struktūrai palaikyti. Gliutaminas saugo kepenis nuo toksiško chemoterapinių vaistų ir acetaminofeno poveikio, bei skrandžio gleivinę nuo nesteroidinių vaistų sukeliamo šalutinio poveikio. Gliutamino trūkumas gali išsivystyti dėl badavimo, griežtų vegetariškų dietų, kepenų cirozės. Trūkstant gliutamino sumažėja virškinimo trakto gleivinės atsparumas, padidėja jos pralaidumas alergenams, toksinams, sutrinka maisto medžiagų pasisavinimas. Todėl gali pasireikšti maisto alergija, odos niežulys, silpnumas, sąnarių uždegimai, viduriavimas.

Vartojimas 

Normaliai besimaitinantiems, sveikiems maisto papildų su gliutaminu vartoti poreikio nėra. L-gliutamino būna amino rūgščių kompleksų sudėtyje ir vieno, maisto papilduose, skirtuose palaikyti anabolines raumenų reakcijas intensyviai sportuojant. Sergantieji inkstų ir kepenų ligomis dėl amino rūgščių vartojimo turėtų pasitarti su gydytoju. Alergiški mononatrio gliutamatui (maisto priedui E621), turėtų atsargiai vartoti ir gliutamino.