MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Flavonoidai
(Bioflavonoidai, Vitaminas P)

Flavonoidai nėra tikri vitaminai, tik istoriškai vadinami vitaminu P. Jie yra augalų pigmentai. Iš flavonoidų labiausiai ištirti ir žinomi yra rutinas (vitaminas P1), hesperidinas (vitaminas P2), kvercetinas, sojų izoflavonai, antocianinai (iš mėlynių ir vynuogių), proantocianidinai (iš spanguolių), flavanai (iš arbatos ir obuolių). Flavonoidai žmogaus organizme negaminami, todėl jų būtina gauti su maistu. Jie pasižymi priešuždegiminėmis, priešalerginėmis, priešvirusinėmis, priešvežinėmis savybėmis. Flavonoidai reikalingi vitamino C pasisavinimui, todėl dažnai jų būna vitamino C preparatuose. Flavonoidai apsaugo vitaminą C ir kitus vitaminus nuo oksidacijos. Taip pat jie saugo nuo žalingos oksidacijos poveikio mažo tankio lipoproteinus (blogąjį cholesterolį). Flavonoidai dalyvauja kremzlių medžiagų apykaitoje, skatina kolageno sintezę, stiprina jungiamuosius audinius, kraujagyslių sieneles. Kartu su vitaminu C mažina kraujagyslių pralaidumą, gerina kraujotaką. Rutinas pasižymi kraujagyslių trapumą mažinančiu ir kapiliarų sieneles stiprinančiu poveikiu. Dėl šių savybių jis yra naudojamas lėtinio venų nepakankamumo metu. Antocianinai ir proantocianidinai reikšmingi akims. Jie saugo akis kaip antioksidantai ir stiprina tinklainės kapiliarus, todėl naudingi sergant katarakta, diabetine retinopatija, amžine geltonosios dėmės degeneracija. Hesperidinas palengvina menopauzės simptomus, padeda organizmui kovoti su herpes, gripo virusais. Slopindamas histamino išsiskyrimą, hesperdinimas mažina alergines reakcijas. Kvercetinas taip pat turi antihistamininį poveikį. Katechinai ir taninai skatina organizmo detoksikaciją ir stiprina kraujagysles. Flavonoidų yra daugelyje maisto produktų, turinčių ir vitamino C - vaisiuose, daržovėse, uogose.

Vartojimas

Lėtinis venų nepakankamumas (rutinas, heperidinas)
Cukrinis diabetas (mėlynių antocianinai, kvercetinas)
Dismenorėja (rutinas)
Edemos (hesperidinas)
Retinopatija (mėlynių antocianinai)
Katarakta (mėlynių antocianinai, kvercetinas)
Glaukoma (rutinas)
Aterosklerozė (kvercetinas, mėlynių antocianinai)
Kapiliarų trapumas (rutinas, kvercetinas, hesperidinas)
Menopauzė (sojų izoflavonai)
Šlapimo takų infekcijos (spanguolių proantocianidinai)

Bioflavonoidų yra sudėtyje maisto papildų, turinčių žaliosios arbatos, vynuogių sėklų, mėlynių ar spanguolių uogų, ginkmedžio lapų ekstraktų ir kitokiuose. Kaip maisto papildų, bioflavonoidų patariama per parą išgerti apie 500 mg. Moterims menopauzės metu - net 1000 ar 1500 mg. Akių stiprinimui mėlynių antocianinų nuo 240 iki 600 mg. Skirtingų flavonoidų dozavimas skiriasi, todėl kiekvieno maisto papildo, turinčio flavonoidų, vartojimo rekomendacijoje būna nurodytas flavonoidų kiekis tabletėje ar kapsulėje ir dozavimas.