MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Erškėtis
(Paprastasis erškėtis, erškėčio aliejus)

Paprastasis erškėtis (Rosa canina lot.) - rožės protėvis, daugiametis dygliuotas krūmas, žydintis rožiniais žiedais. Jo vaisius - oranžiniai raudona uoga, kurios viduje yra sėklų. Erškėčiai paplitę Lietuvoje, auga pamiškėse, krūmuose, šlaituose, dažnai auginami ir kaip dekoratyvinis augalas. Vaistinei žaliavai naudojamos erškėčio uogos. Prieš džiovinimą jos perpjaunamos ir iš jų išimamas minkštimas, kuriame yra daug smulkių aštrių plaukelių ir sėklų. Iš šių sėklų gaminamas erškėčio aliejus, kuriame yra karotino, vitamino E, nesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių. Erškėčio uogos - gausus vitaminų šaltinis. Ypač jose yra daug vitamino C ir karotino. Vitamino C erškėčio vaisiuose yra 10 kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose ir net 100 kartų daugiau nei obuoliuose. Taip pat uogose yra vitaminų B1 (tiamino), B2 (riboflavino), K, E, mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, mangano ir geležies, flavonoidų, pektinų, citrinos ir obuolių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių ir dažinių medžiagų, nemažai cukraus. Erškėčių vaisiai naudojami maisto pramonėje, vaisinių arbatų gamybai, maisto papildų gamybai. Jų rekomenduojama vartoti kaip natūralaus vitamino C šaltinio organizmo atsparumui stiprinti. Erškėčių vaisiai pasižymi ir prieuždegiminiu, tulžies išsiskyrimą skatinančiu poveikiu. Erškėčio preparatų rekomenduojama vartoti sergant ateroskleroze, mažakraujyste, nusilpus organizmui, peršalus, apsinuodijus, kai yra sumažėjęs skrandžio rūgštingumas.  

Vartojimas

Erškėčio vaisių gali būti vartojama įvairiausiai - kaip užpilo, nuoviro, sulčių, sirupo, arbatos. Jų būna multivitaminų preparatų sudėtyje bei vitamino C maisto papilduose. Erškėčio sėklų aliejumi tinka tepti odą, kai yra pragulų, žaizdų, egzeminių bėrimų.