MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Diamino oksidazė
(DAO)

Fermentas diamino okisdazė yra atsakingas už histamino skaidymą žarnyne. Jei šio fermento trūksta ar sumažėja jo aktyvumas, suvalgius maisto produktų, kuriuose natūraliai yra daug histamino arba kurie skatina endogeninio histamino išsiskyrimą, nesuskaidytas histaminas patenka į kraujotaką ir sukelia migreninius galvos skausmus, pilvo dieglius, viduriavimą, galvos svaigimą, pagreitėjusį širdies plakimą, slogą, odos paraudimą, niežulį, bėrimus ar kitokius į alergiją panašius negalavimus. Tokie simptomai vadinami histamino netoleravimu arba „pseudoalergija“, nes skirtingai nuo tikrosios alergijos, kuomet dėl imunoglobulinų reakcijos histamino į kraują patenka iš putliųjų ląstelių, šiuo atveju imunoglobulinai nedalyvauja. Dėl fermento diamino oksidazės stokos, nesuskaidytas maiste esantis histaminas tiesiai iš žarnyno patenka į kraujotaką ir sukelia panašius į alergiją simptomus. Svarbu pastebėti, kad alergiškiems žmonėms, alerginius negalavimus dažnai sustiprina būtent daugiau histamino turintis maistas (šokoladas, fermentiniai sūriai, raudonas vynas, pomidorai, bananai, braškės, padažai su actu, rūkyti, marinuoti mėsos ir žuvies bei kiti produktai), todėl verta atkreipti dėmesį į galimą diamino oksidazės trūkumą. Fermentas diamino oksidazė natūraliai yra sintezuojamas plonąjame žarnyne, kiek mažiau jos pagamina kepenys ir inkstai. Nėštumo metu diamino oksidazę pradeda sintezuoti placenta, todėl pastebima, kad nėščiosioms paprastai sumažėja alergijos simptomų. Histamino netoleravimas dažniau pasireiškia sergant žarnyno uždegiminėmis ligomis, po tulžies pūslės ar žarnyno operacijų, dėl chemoterapijos. Trumpalaikiai histamino netoleravimo simptomai gali pasireikšti kone kiekvienam. Jų atsiradimą sukelia vaistų, mažinančių fermento diamino oksidazės aktyvumą vartojimas (vaistai nuo skausmo ir uždegimo, atsikosėjimą palengvinantys, antidepresantai ir kt.), gausus alkoholio vartojimas ir vienu metu suvalgytas didelis kiekis histamino turinčio maisto.

Vartojimas

Diamino oksidazės yra kapsulėmis, kurias rekomenduojama gerti 20 minučių prieš valgį. Šis fermentas išlieka aktyvus plonąjame žarnyne 4-5 valandas, todėl net ir valgant įvairų maistą, pakanka gerti du kartus per dieną.