MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Citrulinas

Citrulinas susidaro iš ornitino ir karbamoilfosfato šlapalo sintezės ciklo metu. Dar citrulino gali susidaryti iš amino rūgšties arginino. O kai organizme trūksta arginino, tuomet ornitinas verčiamas citrulinu, o šis - argininu. Todėl citrulinas yra priskiriamas neesminėms amino rūgštims, nes jo pasigamina organizme iš kitų amino rūgščių. L-citrulinas susidaro organizme vykstant azoto apykaitos reakcijoms. L-citrulinas yra ne visų, o tik specializuotų baltymų sudėtinė dalis. Labiausiai jis reikalingas epidermio, plaukų ir mielino (nervų dangalo) baltymų struktūrai sudaryti. Yra tyrinėjamas citrulino poveikis reumatoidinio artrito eigai. Nustatyta, kad sergant reumatoidiniu artritu, padaugėja antikūnų prieš baltymus, savo sudėtyje turinčius citrulino. Kol kas šio reiškinio imuninė kilmė nežinoma, tačiau anticitrulininių antikūnų nustatymas gali padėti diagnozuoti reumatoidinį artritą. Taip pat yra tyrinėjamas citrulino kraujagysles plečiantis ir kraujotaką gerinantis poveikis. Manoma, kad tai pasekmė padidėjusio L-arginino ir azoto monoksido kiekio, kurie susidaro iš citrulino. Citrulino malatas naudojamas maisto papildų sportininkams sudėtyje, padeda sumažinti raumenų nuovargį fizinio krūvio metu. Labai geras natūralus citrulino šaltinis yra arbūzai. 

Vartojimas

L-citrulino būna amino rūgščių kompleksų sudėtyje, skirtų vartoti sportininkams, siekiant padidinti raumenų masę ir apsaugoti raumenis nuo katabolinių reakcijų intensyvių treniruočių metu. Sergantieji kepenų, inkstų ligomis, dėl amino rūgščių vartojimo turėtų pasitarti su gydytoju.