MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Boras

Boras - nemetalo elementas, randamas mažais kiekiais maiste ir žmogaus organizme. Kokią reikšmę jis atlieka organizme, kol kas nėra išaiškinta. Boro gauname valgydami razinas, riešutus, daržoves. Jo kiekis daržovėse priklauso nuo kiekio dirvožemyje. Yra duomenų, kad boro buvo naudota artrozės, reumatoidinio artrito, osteoporozės simptomų palengvinimui. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad vartojant 2,5 - 3 mg boro per parą, padidėjo estrogenų ir testosterono kiekis. Buvo tiriama, kaip boras sąveikauja su kalciu, magniu ir vitaminu D. Nustatyta, kad vartojant boro ir magnio, sumažėja kalcio išsiskyrimas su šlapimu. Tai leidžia manyti, kad toks derinys gali padėti išlaikyti kaulų masę.

Vartojimas

Sveikai maitinantis, valgant riešutų, daržovių organizmas pakankamai aprūpinamas boru, todėl vartoti boro papildomai nereikia. Kai kurių multivitaminų preparatų sudėtyje būna nedideli kiekiai boro. Tokius maisto papildus galima rinktis, kai trūksta boro mityboje. Boro rūgštis yra naudojama antiseptinių tirpalų gamybai.