MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Bifidobakterijos
(Lactobacillus bifidus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis)

Bifidobakterijos (Bifidobacterium lot.) yra gram-teigiamos bakterijos, daugiausiai gyvuojančios storąjame žarnyne. Anksčiau bifidobakterijos dar buvo vadinamos Lactobacillus bifidus. Tam tikros bifidobakterijų rūšys yra naudojamos jogurtų gamyboje ir probiotinių preparatų sudėtyje. Probiotikai - tai gerųjų žarnyno bakterijų preparatai, vartojami siekiant subalansuoti natūralią žarnyno mikroflorą. Probiotikų sudėtyje naudojamos gyvos, žmogaus organizmui nekenksmingos bakterijos, kurių nauda žarnynui ir sveikatai yra moksliškai pagrįsta. Dažniausiai probiotikų preparatuose būna laktobakterijų ir bifidobakterijų derinio. Probiotinės bakterijos, patekusios į žarnyną, tvirtinasi prie žarnyno gleivinės ląstelių, dauginasi, išstumdamos patogenines ir sąlyginai patogenines bakterijas. Probiotikai dalyvauja virškinime, gerina kalcio, magnio ir kitų naudingų maisto medžiagų pasisavinimą, stimuliuoja žarnyno imuninės sistemos veiklą, padeda šalinti toksinus, cholesterolį, slopina žarnyno vėžį sukeliančių junginių susidarymą. Valgant daug mėsos ir riebalų, o skaidulinio maisto mažai, mažėja žarnyne bifidobakterijų ir daugėja patogeninių klostridijų, bakteroidų, kurių fermentai aktyvuoja maisto medžiagas, sukeliančias puvimą, rūgimą, žarnyno ląstelių vėžinius pakitimus. Bifidobakterijos ir laktobakterijos slopina patogeninių bakterijų plitimą, inaktyvuoja jų fermentus, stiprina žarnyno gleivinės ląstelių atsparumą. Probiotinės bakterijos išskiria tam tikras medžiagas, stabdančias virusų plitimą ir prisitvirtinimą prie žarnyno gleivinės. Taip pat stiprina imuninį atsaką, stimuliuodamos specifinių antikūnų sintezę. Probiotikai sutrumpina viduriavimo trukmę ir palengvina ligos simptomus sergant rotavirusine infekcija, sukeliančia viduriavimą. Labai naudingi probiotikai išvykose, kai dėl pasikeitusios aplinkos ir mitybos sutrinka natūrali žarnyno mikroflora. Specialistai pataria pradėti probiotikų vartoti keliaujant profilaktiškai, nelaukiant žarnyno veiklos sutrikimo ir prasidedančio viduriavimo. Probiotikų preparatai naudingi gydantis antibiotikais - padeda išvengti arba palengvina antibiotikų sukeltą viduriavimą. Yra žinomas teigiamas probiotikų poveikis imunitetui stiprinti ir maisto alergijai mažinti. Probiotikai stiprina žarnyno sienelės barjerinę funkciją, mažina žarnyno gleivinės pralaidumą nesuvirškintiems maisto alergenams. Epidemiologiniais tyrimais nustatyta, kad alergiškų moterų, nėštumo metu vartojusių probiotikų, kūdikiai rečiau sirgo atopine egzema. Kadangi skirtingos probiotinių bakterijų rūšys turi individualių savybių, todėl yra gaminami įvairių rūšių preparatai. Iš bifidobakterijų probitiokų preparatuose dažniausiai yra naudojamos šios rūšys: B. bifidum,B. breve, B. longum, B. infantis. Probiotikų preparatų naudinga vartoti ir sergant uždegiminėmis žarnyno ligomis, užkietėjus viduriams. 

Vartojimas

Dažniausiai bifidobakterijų būna derinyje su laktobakterijomis, todėl bifidobakterijų vartojimo ypatybėms apibūdinti, tinka tos pačios rekomendacijos, kaip ir bet kurių probiotikų preparatų. Probiotikų maisto papildų būna milteliais, kapsulėmis, tabletėmis. Kūdikiams paprastai rekomenduojami milteliai, kuriuos galima būtų ištirpinus piene ar vandenyje sugirdyti. Kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų probiotikų sudėtyje dažnai naudojama B. Infantis. Kadangi bifidobakterijos yra daugiau storosios žarnos bakterijos, jų būna preparatuose, skirtuose vidurių užkietėjimui palengvinti, deriniuose su augalų skaidulomis. Šiuolaikinių probiotikų preparatuose bakterijų skaičius yra nurodomas kolonijas formuojančiais vienetais (KFV). KFV - tai skaičius gyvybingų bakterijų, kurios sugeba įsitvirtinti žarnyne ir išauginti naujas bakterijų kolonijas. Vidutiniškai per parą reikia 2 - 4 milijardų KFV. Probiotikų preparatų nepatariama gerti su karštais gėrimais, maistu. Jei vartojate antibiotikų, tuomet probiotikų reikėtų gerti bent dviejų valandų skirtumu. Vartojant probiotikų, reikia atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas. Jų laikyti aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje nerekomenduojama, o kai kuriuos probiotikų preparatus būtina laikyti šaldytuve. Dauguma probiotinių bakterijų yra neatsparios skrandžio ir tulžies rūgštims, todėl jos yra gaminamos mikrogranulėmis, apsaugančiomis nuo šių rūgščių poveikio, iki kol bakterijos pasieks žarnyną. Tokių bakterijų mikrogranulėmis būna miltelių ir tablečių forma. Jas galima tirpinti maiste. Gali būti bakterijos tik kapsulėse, ištirpstančiose žarnyne, tuomet tokių kapsulių geriau neardyti ir neberti į maistą ar gėrimus, nes neapsaugotos bakterijos skrandyje žus. Kaip tiksliai vartoti vaikams ar suaugusiems probiotikų, reikia vadovautis gamintojo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės.