MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Bičių duonelė

Bičių duonelė yra medaus ir žiedadulkių mišinys, susidarantis fermentacijos būdu korio akutėse. Bičių duonelė yra rūgštesnė už žiedadulkes, joje yra daug pieno rūgšties, kuri apsaugo bičių duonelę nuo gedimo. Organizmas bičių duonelės veikliąsias medžiagas įsisavina lengviau nei žiedadulkių, nes fermentacijos metu jos būna suskilusios į mažiau sudėtingus junginius. Bičių duonelėje, kaip ir žiedadulkėse yra daug svarbiausiųjų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, ypač daug geležies, vitamino K, fermentų, hormonų. Bičių duonelės naudinga vartoti sergant uždegiminėmis žarnyno ligomis, vidurių užkietėjimu, kepenų ligomis, mažakraujyste, cukriniu diabetu. Bičių duonelė skatina hemoglobino ir eritrocitų gamybą, stimuliuoja imuninę sistemą, fizinį ir protinį aktyvumą, stiprina organizmą sveikstant po sunkių ligų. Bičių duonelės tinka vartoti intensyviai sportuojant, organizmui patiriant didelius krūvius, sveikstant po sunkių ligų.

Vartojimas

Bičių duonelės būna sausos tabletėmis arba pastilėmis. Pastilių su bičių duonele tinka čiulpti sergant peršalimo ligomis arba profilaktiškai. Kaip vartoti konkretaus preparato su bičių duonele, reikia vadovautis vartojimo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės. Sergant lėtinėmis ligomis, dėl bičių duonelės vartojimo šių ligų palengvinimui, naudinga pasitarti su apiterapijos specialistu. Profilaktiškai organizmo stiprinimui bičių duonelės rekomenduojama vartoti prieš žiemą ir pavasarį. Per dieną vartojama 10 - 15 gramų, o sergant 20 - 30 gramų. Jei yra sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, bičių duonelės patariama gerti prieš valgį. Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, bičių duonelės vartoti atsargiai.