MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Asparaginas

Asparaginas - viena iš dvidešimties amino rūgščių, sudarančių baltymus. Ši rūgštis nėra esminė, nes jos kepenyse gali pasigaminti iš kitų amino rūgščių. Asparaginas yra aspartamo rūgšties beta-amidas, susidarantis iš aspartato ir ATF. Jis aktyviai dalyvauja pagal organizmo poreikius vienas amino rūgštis verčiant kitomis bei transportuojant azotą. Asparaginas yra azoto tiekėjas kepenų ląstelėse vykstančioms transamininimo reakcijoms. Jis vaidina svarbų vaidmenį sintezuojant glikoproteinus, sudarančius kraujo plazmos, kremzlių ir odos baltymus. Asparaginas palaiko centrinės nervų sistemos pusiausvyrą, mažina nervingumą, ramina. Panašiai kaip ir gliutaminas, asparaginas reikšmingas amoniako apykaitai. Asparagino daugiausiai yra vištienoje, pieno produktuose, kiaušiniuose, daržovėse, mėsoje, riešutuose, jūros produktuose, grūduose, sojose. Šios amino rūgšties trūkumas būna labai retai. Jam būdinga nuovargis, imuninės sistemos aktyvumo sutrikimas, lydimas autoimuninių pokyčių, infekcijų ar alergijų.

Vartojimas

Kadangi asparagino organizme pasigamina iš kitų amino rūgščių, todėl poreikio vartoti maisto papildus su asparaginu nėra.