MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Amino rūgštys

Amino rūgštys - tai organinės rūgštys, turinčios vieną ar daugiau amino NH(2) ir karboksilo grupių COOH. Jos šiomis grupėmis jungiasi į grandines ir sudaro polipetidus - baltymus. Amino rūgštys yra organizmo baltymų statybinė medžiaga. Jos būtinos protinei veiklai, augimui ir raumenų masei palaikyti. Iš amino rūgščių yra sintezuojami specifiniai azoto turintys junginiai - purinai ir pirimidinai. Amino rūgštys naudojamos hormonų, fermentų, antikūnų, imunoglobulinų ir kitų biologiškai aktyvių junginių sintezei. Jos dalyvauja organizmo detoksikacijos reakcijose. Dalis amino rūgščių organizme skyla iki galutinių produktų ir atpalaiduoja energiją. Organizmo apykaitai nuolat reikalingas tam tikras amino rūgščių kiekis. Yra žinoma daugiau nei šimtas amino rūgščių, iš kurių dvidešimt yra labiausiai paplitusios, nes sudaro baltymus. Amino rūgštys yra skirstomos į esmines, pusiau esmines ir neesmines. Esminėmis (būtinomis) amino rūgštimis vadinamos, tokios amino rūgštys, kurių organizmas pats negali pasigaminti, todėl jų būtinai turime gauti su maistu. Esminėms amino rūgštims priskiriamos šios: leucinas, izoleucinas, lizinas, metioninas, fenilalaninas, treoninas, triptofanas ir valinas. Pusiau esminių amino rūgščių - arginino ir histidino organizmas gali pasigaminti iš esminių amino rūgščių. Tačiau tik tuo atveju, kai organizmas pakankamai aprūpinamas esminėmis amino rūgštimis. Neesminės (pakeičiamos) amino rūgštys gali būti organizme susintetintos iš kitų junginių. Sveikai besimaitinant amino rūgščių papildų vartoti poreikio nėra, nes jų gauname su baltyminiu maistu ir dalis jų pasigamina kepenyse. Tačiau sergant tam tikromis ligomis, sveikstant po sunkių ligų, intensyviai augant, mokantis, sportuojant amino rūgščių poreikis organizme didėja.

Vartojimas

Yra specialių multivitaminų - mikroelementų preparatų su tam tikromis amino rūgštimis, skirtų augančiam vaiko organizmui ar suaugusiųjų protinei veiklai palaikyti. Taip pat tam tam tikrų amino rūgščių būna sudėtyje maisto papildų, skirtų vyrų potencijai palaikyti, širdies raumeniui stiprinti, detoksikacijos procesams kepenyse gerinti ir kt. Sportuojantiems yra atskirų amino rūgščių arba jų derinių preparatų. Dažniausiai maisto papildų sudėtyje yra naudojamos esminės amino rūgštys, kurių pats organizmas nesintetina. Tokie papildai užtikrina, kad organizmas gautų pakankamai esminių amino rūgščių. Amino rūgštys maisto papildų sudėtyje būna baltymų kompleksuose arba laisvos amino rūgštys aktyvios L-formos. Jos naudojamos sintetinės arba išgautos iš skirtingų baltymų rūšių: pieno, išrūgų, sojos, kiaušinių. Amino rūgščių turinčių maisto papildų vartojimo ypatybes lemia visų sudėtinių dalių ir amino rūgščių kiekiai bei paskirtis. Todėl renkantis tokius preparatus, reikia atidžiai skaityti vartojimo rekomendacijas, nurodytas ant pakuotės. Sergantieji kepenų, inkstų ligomis, dėl amino rūgščių vartojimo ir dozavimo turėtų pasitarti su gydytoju.