MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Alfa linoleno riebalų rūgštis

Alfa linoleno riebalų rūgštis (ALR) priklauso polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 grupei. Ji yra nepakeičiama, nes žmogaus organizmas jos negamina. Todėl šios riebalų rūgšties būtina gauti su maistu. Iš maisto produktų, daugiausiai riebalų rūgščių omega-3 yra riebiose jūrinėse žuvyse. Alfa linoleno riebalų rūgšties yra ir augaliniuose aliejuose, bet ne visuose. Jos daug yra linų sėmenų aliejuje, kiek mažiau - sojų ir rapsų aliejuose bei graikiniuose riešutuose. Normaliomis sąlygomis organizmas gali iš alfa linoleno riebalų rūgšties pasigaminti kitas dvi polinesočioms riebalų rūgštims omega-3 priskiriamas rūgštis - eikozapentaeninę (EPR) ir dokozaheksaeninę (DHR). Nustatyta, kad riebalų rūgštys omega-3 mažina uždegimines reakcijas, trombozės ir aterosklerozės riziką. Jos reikalingos augimui, protinei veiklai, hormonų gamybai. Yra nustatyta, kad žmonėms, kurių maisto racione yra daugiau alfa linoleno riebalų rūgšties, yra mažesnė miokardo infarkto rizika. Kaip ir kitoms omega-3 riebalų rūgštims, taip ir ALR būdingas kraujo trigliceridų kiekį ir nestiprus kraujo spaudimą mažinantis poveikis. Alfa linoleno riebalų rūgštis pasižymi ir uždegimą mažinančiu poveikiu. Yra tyrinėjama jos nauda gydant bronchinę astmą, reumatoidinį artritą ir uždegimines žarnyno ligas.

Vartojimas

Alfa linoleno rūgšties yra geriamojo aliejaus ir kapsulių forma. Aliejus dažniausiai būna išspaustas iš linų sėmenų, kuriuose ALR yra labai daug. Taip pat alfa linoleno riebalų rūgšties yra omega-3 bei žuvų taukų papilduose. Suaugusiems patariama per parą suvartoti nuo 1 iki 2 gramų alfa linoleno riebalų rūgšties. Valgomąjame šaukšte jos yra: linų sėmenų aliejaus - apie 8,5 gramo, sojų - apie 2,2 gramo, rapsų - apie 1,3 gramo. Kadangi sergant kai kuriomis lėtinėmis ligomis sutrinka EPR ir DHR gamyba iš ALR, todėl patariama vartoti ne vien tiktai alfa linoleno riebalų rūgšties turinčius augalinius aliejus, bet riebalų rūgščių omega-3 balansui organizme palaikyti, įtraukti į maisto racioną daugiau jūrinės žuvies, žuvies taukų arba išgrynintų omega-3 riebalų rūgščių maisto papildų.