MAISTO PAPILDŲ ENCIKLOPEDIJA
 
Agurklė
(Vaistinė agurklė, agurklės sėklų aliejus)

Vaistinė agurklė (Borago officinalis lot.) - vienmetis, žolinis augalas. Žydi mėlynais žiedais, gausiai lankomais bičių, nes žieduose yra daug nektaro. Jauni vaistinės agurklės lapai kvepia šviežiais agurkais ir naudojami salotoms kaip prieskonis. Vaistinei žaliavai renkami augalo žydėjimo metu žiedai, lapai ir stiebai. Iš agurklės sėklų gaminamas aliejus. Agurklės sėklų aliejus yra vienas geriausių gama linoleno riebalų rūgšties šaltinių - jos turi net iki 24%. Gama linoleno rūgšties kiekiu agurklės sėklų aliejus lenkia juodųjų serbentų ir nakvišų sėklų aliejus. Gama linoleno riebalų rūgštis priklauso polinesočiosioms riebalų rūgštims omega-6. Ji yra dalyvauja hormoninių medžiagų ir priešuždegiminių eikozanoidų gamyboje. Tuo būdu gama linoleno riebalų rūgštis mažina uždegimines reakcijas, skatina odos gijimą, mažina uždegiminį odos paraudimą, reguliuoja skysčių apykaitą, dėl kraujagysles atpalaiduojančio poveikio gerina kraujo apytaką. Gama linoleno riebalų rūgštis reikalinga odos keramidų susidarymui, kurie sulaiko vandenį giliuosiuose odos sluoksniuose ir taip palaiko odos elastingumą, saugo odą nuo išsausėjimo, pleiskanojimo, niežėjimo. Agurklės stiebų ir lapų antpilas naudojamas kaip švelni šlapimą varanti, prakaitavimą skatinanti, medžiagų apykaitą gerinanti, vitamininga priemonė. Dėl agurklėje esančių gleivių ją galima vartoti kaip minkštinančią ir gleivinę aptraukiančią vaistažolę. Šio augalo antpilas padeda nuo neurozių, reumatinių, podagros ir kitų sąnarių bei raumenų skausmų. Lapų ir žiedų arbata tinka bronchito ir peršalimo simptomams palengvinti. Naudinga agurklės vartoti ir kai vargina PMS. Dermatologijoje ir kosmetologijoje agurklės turintys preparatai naudojami atopinio dermatito, psoriazės atvejais bei odos drėgmės balansui palaikyti. Agurklės lapai yra naudojami ir homeopatinių vaistų gamybai.

Vartojimas

Maisto papildų sudėtyje būna vaistinės agurklės sėklų aliejaus, kuris labiausiai yra vertinamas dėl didelio kiekio gama linoleno riebalų rūgšties. Maisto papildų sudėtyje agurklės sėklų aliejus dažnai yra derinamas su kitomis odai naudingomis medžiagomis: nakvišų sėklų aliejumi, karotenais, vitaminais antioksidantais ir mikroelementais. Kadangi skirtingų sudėtinių maisto papildų su agurklės sėklų aliejumi veikliųjų medžiagų kiekis kapsulėse yra skirtingas, todėl jų vartojant reikia vadovautis vartojimo rekomendacijomis, nurodytomis ant pakuotės. Vaistinės agurklės sėklų aliejaus nepatariama vartoti nėštumo metu.